Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde gerçekleştirilecek çalışmalar hakkında bilgiler sundu. Tunç, ceza adaleti sistemine dair önemli mevzuat değişiklikleri ve düzenlemelerin yapılacağına dikkat çekti. Ayrıca, gazetecilerin eski CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili verilen “zorla getirme” kararına ilişkin sorularını yanıtsız bıraktı.

'TÜRKİYE'NİN DEMOKRASİ STANDARDI YÜKSELECEK'

İstanbul'daki temaslarına devam eden Yargı Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Aydın Üniversitesi'nin akademik yıl açılışında konuştu. Tunç, Türkiye'nin demokrasi standardını yükseltme hedefine odaklandıklarını belirterek, yeni ihtiyaçlar doğrultusunda yasaların çağın gereklerine uygun hale getirilmesi için temel kanunları son yıllarda güncellediklerini ifade etti. 2009, 2015 ve 2018 yıllarında açıklanan üç Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin ardından şimdi 4. belgenin hazırlığında olduklarını kaydetti:

"Türkiye Yüzyılı Yargı Reformu Strateji Belgesi ile ceza adaleti sistemine dair kayda değer mevzuat değişiklikleri ve düzenlemeler gerçekleştirilecektir. Soruşturma, kovuşturma ve infaz aşamasında etkinliği artıran ve suçun önlenmesi ile suç ve suçluyla mücadelenin daha verimli hale gelmesine katkıda bulunacak önemli mevzuat düzenlemelerini bu Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde hayata geçireceğiz."

'GECİKEN ADALET, ADALET DEĞİLDİR'

Uzun süren yargılamalar konusunu da ele alan Tunç, "Geciken adalet, adalet değildir. Bu bağlamda, kovuşturma aşamasını hızlandıran ve vatandaşların yargıdan memnuniyetini artırmayı hedefleyen önemli düzenlemeler yapılacaktır." dedi.

İnfaz aşamasına dair de bilgi aktaran Tunç, "Özellikle suçlunun rehabilitasyonu ve topluma yeniden entegrasyonuna yönelik alınacak tedbirlerle ilgili önemli düzenlemelerimiz olacak." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni kamuoyuna açıklayacağını belirten Bakan Tunç, şunları ekledi:

"Bu belgede yer alan hedeflerden bazıları yasaları etkileyecek ve kanun değişikliği gerektirecek unsurlar içerebilir. Bazıları ise idari uygulamalarla hızlı bir şekilde hayata geçirilebilecek hususlar olarak değerlendirilebilir. Önümüzdeki süreçte, 2024-2028 yıllarını kapsayan yeni Yargı Reformu Strateji Belgemizi kamuoyuyla paylaşacağız ve bu hedefleri hızlı bir biçimde gerçekleştirme çabasıyla yolumuza devam edeceğiz."

'YÜZ KARASI'

Demokrasinin ilerlemesini sağlamak adına önemli yapısal reformların gerçekleştirildiğini ifade eden Tunç, "Farklı görüşlerin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde uzlaşarak yeni bir anayasa oluşturma çabaları, başarının yarısıdır. Sonrasında ise tüm görüşleri dinleyerek ve vatandaşlarımızın düşüncelerini alarak, Türkiye'nin demokratik, sivil ve katılımcı bir anayasaya kavuşması sağlanabilir. Bu, milletimize karşı bir sorumluluktur. Darbecilerce yazılmış bir anayasayla Türkiye Yüzyılı'na başlamak, bizim için bir yüz karasıdır." şeklinde konuştu.

'KADINA ŞİDDET KIRMIZI ÇİZGİMİZ'

Kadınları ve çocukları koruma amacıyla önemli yasal düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını vurgulayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kadınlara yönelik şiddet konusunda şu ifadeleri kullandı:

"Kadınlarımızı korumalıyız, kadına yönelik şiddet bizim kırmızı çizgimizdir. Bu, dünya genelinde bir problemdir. Bir kadının bile şiddete maruz kalması veya cinayete kurban gitmesi yüreğimizi burkar. Bu nedenle bu konuda ulusal bir mücadele yürütmeliyiz. Kanunlarımızda çeşitli düzenlemeler yaparak önleme çalışmalarında bulunduk. Kadına karşı işlenen kasten öldürme suçlarının cezasını ağırlaştırdık; 'Müebbet hapis yetmez.' dedik. Kasten yaralamalar ve eziyet suçlarına da cezaları artırdık ve infaz sürelerini uzattık. Ancak, bu konuda toplu bir mücadele vermemiz gerekiyor. Önümüzdeki dönemde kadınlarımızı koruyacak, kadına şiddeti önleyecek ve çocuklarımızı koruyacak önemli yasal düzenlemeleri ve uygulamaları hayata geçirmeye devam edeceğiz."

KILIÇDAROĞLU SORUSUNU YANITSIZ BIRAKTI

Bakan Tunç, salondan ayrılırken gazetecilerin CHP 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında İstanbul 48. Asliye Ceza Mahkemesi’nin verdiği “zorla getirme” kararına ilişkin yönelttikleri soruya yanıt vermedi. Tunç, üniversiteyi gezerken de gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı.