Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, Anayasa'nın 3. Maddesi hakkında değerlendirmelerde bulunan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş'a köşe yazısında destek verdi.


Ahmet Hakan, “E haksız mı kardeşim?” şeklinde bir soru yönelterek, “Devlet perspektifli değil, millet perspektifli bir anayasamız olmasın mı? En azından böyle bir düşünce ifade edilmemesi mi gerekir?” ifadelerini kullandı.


“MİLLETİN YARARINA OLSUN DİYE YAPIYOR”

Numan Kurtulmuş’a destek veren Ahmet Hakan, bugünkü yazısında şu ifadeleri kullandı:

“Numan Kurtulmuş’un... - Bölünmezliğe karşı bir itirazı yok. - Bütünlüğe yönelik bir eleştirisi yok. - 'Devlet/millet/ülke' üçlemesine itirazı yok. Yani Anayasa'nın 'değiştirilmesi teklif edilemez' olan üçüncü maddesinin amacını ya da işlevini bozacak bir öneride bulunmuyor. Bölünmezliği ve bütünlüğü koruyor. Sadece ve yalnızca 'devleti' değil, 'milleti' de odak alan bir ifade değişikliği denemesi gerçekleştiriyor. Neden mi böyle yapıyor? Milletin faydasına olmasını sağlamak için.”

“KUTSAL METİN Mİ BU? İLAHİ VAHİY Mİ?”

Ahmet Hakan, “Devlet, millet için gereken bir mekanizmadır. Devletin milleti olamaz. Ancak milletin devleti olur. Eğer Anayasa’nın üçüncü maddesi ‘Millet, devleti ve ülkesiyle bölünmez bütündür’ şeklinde ifade edilirse... Anayasa, biraz daha millet açısından bakıldığında bir yapıya dönüşmüş olur.” dedi. “E haksız mı kardeşim? Devlet perspektifli değil, millet perspektifli bir anayasamız olmasın mı? Böyle bir düşüncenin bile ifade edilmemesi mi gerekir? Tartışılmaya değer bir konu değil mi bu? Nedir bu linç? Neden bu saldırı? Tamam, Anayasa'nın ilk dört maddesi, kesinlikle değişmemeli, ancak amaç ve işlev açısından hiçbir sapma oluşturmayacak küçük bir ifade değişikliğine de mi izin verilmeyecek?” şeklinde düşüncelerini ifade etti. “Ne oluyor yahu? Kutsal metin mi bu? İlahi vahiy mi? İçtihat kapısı tamamen kapalı mı?” diye sordu.

NE OLMUŞTU?

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, geçtiğimiz günlerde Gazi Üniversitesi’nde katıldığı bir etkinlikte yeni anayasa tartışmalarına dair görüşlerini belirtmişti.

Anayasa'nın 3. Maddesi hakkında konuşan Kurtulmuş, bu maddede değişiklik yapılması gerektiğini dile getirerek, kendi önerisini sunmuştu. Kurtulmuş'un bu açıklaması muhalefet cephesinden ciddi eleştirilere yol açtı.

Kurtulmuş, gelen tepkilerin ardından geri adım atarak, tartışmalar için 'algı operasyonu' yorumunu yapmıştı.

Ayrıca, Anayasa'nın değiştirilmesi veya değiştirilmesine teklif dahi edilmesine imkân tanımayan ilk dört madde üzerine tartışmalar yeni bir gelişme değil.

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun, ilk dört maddenin değiştirilmesi gerektiğini ifade etmesiyle tartışmaların fitili ateşlenmişti.

Gelen yoğun tepkiler sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhur İttifakı'nda birlikte oldukları HÜDA PAR Genel Başkanı'na tepki göstererek, ilk dört maddenin tartışmaya kapalı olduğunu açıkladı.