Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte pazarlarda görülen balkabakları, hasat zamanı ile birlikte mutfaklarımıza girmeye aday. Doğru balkabağını seçmek, en lezzetli deneyimi sunabilir.
BALKABAĞI ALIRKEN GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMASI GEREKENLER
Balkabağı alırken göz önünde bulundurulması gereken ilk husus, kabuğundaki lekeler, pürüzler ve renk farklılıklarıdır. Bu tür izler, balkabağının lezzetsiz ve lifli olabileceğini gösterir. En lezzetli örnekleri bulmak adına mat, çatlak ve sert kabuklu olanları tercih etmelisiniz. Yumuşak kabuklu balkabakları bozulma belirtileri taşıyabilir.
Bütün olarak seçilen bir balkabağının alt kısmında sarı tonların baskın olması, o kabak için olumlu bir işarettir. Bu durum, balkabağının toprakta uzun bir süre kalıp olgunlaştığını gösterir. Eğer balkabağının sapı tamamen sararmış ve kurumuşsa, bu da olgunlaştığını işaret eder. Yeşil saplı balkabakları, henüz tam olgunlaşmadan toplanmış demektir.
Dilimlenmiş balkabağı alırken, kabukların altında herhangi bir leke, çatlak veya yara izi bulunup bulunmadığını kontrol etmek önemlidir. Dilimlerin orta sertlikte olmasına dikkat edin ve iç kısmını kontrol ederek lifli görünümden kaçının. Bütün haldeki kabaklar, daha taze ve lezzetli olacaktır.