Prof. Dr. Canan Karatay, "Turşu suyu hem doğal antibiyotik hem de doğal probiyotiktir." diyerek bu eşsiz lezzetten vazgeçemediğini belirtti. Turşu suyunun, turşu kadar değerli olduğunu ifade etti.
Patlıcan, lahana, havuç, biber, salatalık gibi çeşitler saymakla bitmiyor. Aynı şekilde bu gıdaların sağladığı faydalar da oldukça fazla. Karatay, bol bol turşu ve turşu suyu tüketimini önerdi.
Karatay şunları dile getirdi:
Turşu, kış ayları için hayati öneme sahip. Gerçekten de turşunun yanı sıra turşu suyu daha da kritik bir fayda sağlıyor. Her türlü hastalığı önlemeye yardımcı olabilir ve sıkça tüketildiğinde kışın hastalanma riskini azaltır. Çocukların da bu konuda desteklenmesi gerektiğini belirtti; zira turşu suyu, onların hastalıklara karşı direnç kazanmalarına yardımcı olur.
Bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıklara karşı koruyacağını vurgulayan Karatay, turşu suyunun doğal bir antibiyotik işlevi gördüğünü ifade etti.
Karatay şöyle devam etti:
Kış mevsimine hazırlık yapıyoruz. Bağışıklık sistemimizi desteklemek adına turşu suyu büyük bir önem taşıyor. Neden bu kadar önemli? Çünkü turşu suyu fermente edilmiş bir içecek ve içinde bulunan sirke, vücutta virüsler ve mikroplarla savaşıyor. Turşu suyunda kristal kaya tuzu bulunmakta ve bu tuz, mineral açısından oldukça zengindir. Ayrıca, sebzelerden bütün vitaminler de turşu suyuna geçmektedir.
Her turşu suyunun içilemeyeceği uyarısında bulunan Karatay, şifanın kristal kaya tuzu ve sirkede gizli olduğunu belirtti. Kristal kaya tuzu, virüsleri ve bakterileri yok etme özelliğine sahiptir. Ayrıca, bağırsak florasının dengelenmesinde de büyük bir rol oynar. “Çok tuzlu olduğu için içmekten çekinmemek lazım.” diyen Karatay, turşu suyunun tansiyonu yükseltmediğini, aksine dengelemeye yardımcı olduğunu ifade etti. Ayrıca, şekeri de dengelediğini belirtti. Bağırsaklarımız sağlıklı çalışmadıkça, virüslerden ve bakterilerden kurtulmamız mümkün değildir. Kalp ve tansiyon hastalıklarının da önlenmesi için turşu suyu, bağırsakları sağlıklı tutarak enerji ve canlılık kazandırır.