Çay tutkunlarına Çin'den sevindirici bir haber geldi. Sofraların vazgeçilmezi ve sohbetlerin olmazsa olmazı olan çayın sayısız faydalarına bir yenisi eklendi: Çay, yaşlanma sürecini yavaşlatma özelliğine sahip.
Yapılan araştırmalara göre, Çinli bilim insanları çayın zengin antioksidan içeriğinin, serbest radikallere karşı vücudu koruyarak hücresel yaşlanmayı geciktirdiğini açıkladı. Çay tüketimi ile ilgili yapılan çalışmalara göre, bu içeceği sevenler daha yavaş yaşlanma eğilimi gösteriyor. Ancak Türkiye’de yapılan görüşmelerde pek çok kişi bu araştırmalara pek inanmadıklarını belirtse de çay içtiklerinde duygusal bir tatmin yaşadıklarını ifade ettiler.
Her şeyde olduğu gibi çayın da fazlasının zarar verebileceği unutulmamalıdır. Uzmanlar, çay tüketiminin günde üç bardağı aşmaması gerektiğini vurguluyor. Çayda bulunan bazı bileşenler, bazı kişilerde uykusuzluğa, çarpıntıya ve dikkat dağınıklığına yol açabilir. İyi bir çay demlemek ve faydalarını en üst düzeye çıkarmak için şu noktalara dikkat etmek önemlidir...
Öncelikle kaliteli bir çay seçilmelidir. Öncelikle kaynar su ile çaydanlık ısıtılır ve ardından üzerine çay eklenir. Çayın, en az yarım saat, çok kısık ateşte demlenmesi gerekmektedir.