Türkiye'de, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yayımladığı taklit ve tağşiş gıda listesinde Köfteci Yusuf adlı restoran zincirinde domuz eti bulunduğu haberi gündemdeki yerini korurken, et tedarikinde vatandaşların endişeleri de artış gösterdi.
Bu süreçte, dikkatler Et ve Süt Kurumu’na (ESK) çevrildi ve ithal etlerdeki 'helal' sertifika güvenilirliği ile ilgili endişeler yeniden gün yüzüne çıktı. ESK’nin geçmişe yönelik ithal et şartlarında Helal Akreditasyon Kurumu’ndan (HAK) belge alma zorunluluğu varken, ESK Genel Müdürü Mustafa Kayhan’ın yöneticiliği altında bu zorunluluğun kaldırıldığı iddia ediliyor. Bunun yerine, yurt dışında herhangi bir kurumdan helal sertifikası temin etme şartının getirildiği öne sürüldü.
ESK'nın en yoğun et ithalatını gerçekleştirdiği Polonya'da, yalnızca bir firma aracılığıyla yapılan ithalatların kesimhanenin helal kesim standartlarına uygun olup olmadığına dair endişeler de arttı.
Diğer taraftan, ESK’nın Polonya'dan ithal ettiği etleri en çok alan firmalar arasında Köfteci Yusuf'un da yer aldığı iddia edildi.