HABER MERKEZİ | ANKARA

TBMM’nin tatile girmesi nedeniyle 9. Yargı Paketi’nde çıkarılan etki ajanlığı uygulaması, farklı bir tanım ile yeniden Meclis gündemine taşındı. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hakkında açıklamalarda bulundu.

Önceki yasama döneminde paketten çıkarılan düzenlemenin değişik olduğunu belirten Güler, teklifin 16. maddesi aracılığıyla casusluk eylemleriyle etkin bir şekilde mücadele edilmesi amacıyla Türk Ceza Kanunu’na (TCK) yeni bir madde eklenmiş olduğunu ifade etti.

DEVLETİN GÜVENLİĞİ, SİYASİ YARARLARI

Teklif hakkında görüşlerini paylaşan Güler, “Ülkemizde başka ülkeler tarafından cinayet, gasp, yaralama, kaçırma gibi suçları işleyen kişilerin, sadece işledikleri suçun cezasının ötesinde de yaptırımlara uğramaları amacıyla” bu düzenlemenin hayata geçirildiğini dile getirdi.

Güler, “Devletin güvenliği ile iç veya dış siyasal menfaatlerine karşı, yabancı bir devlet veya kuruluşun stratejik çıkarları ya da talimatları doğrultusunda suç işleyen kişilerin üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına çarptırılacağı düzenlenmektedir. Böylelikle, belge ve bilgi teminine ya da açıklanmasına yönelik olmayan casusluk maksatlı suçlar ayrı bir suç kategorisi olarak belirlenmiş ve casusluk faaliyetleri ile daha etkin şekilde mücadele edilmesi hedeflenmektedir” şeklinde konuştu.

Bu maddeyle birlikte, Türkiye’nin devlet güvenliği ve siyasi çıkarlarına karşı suç işleyenler için üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası uygulanacak. İlgili soruşturmalar kapsamında Adalet Bakanlığı’ndan izin alınması zorunluluğu da yürürlüğe girdi.

BOŞANMALARDA SÜRE 1 YILA DÜŞTÜ

Ayrıca, aynı yasal düzenleme çerçevesinde boşanma davası reddedilen çiftlerin üç yıllık bekleme süresi bir yıla indirildi. Teklif ile birlikte, noterlerin çalışma düzeni ile Bölge Adliye Mahkemeleri'nde Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından belirlenmesine de yer verildi.