Ekmek, küflendiğinde veya bayatladığında pek çok kişi tarafından çöpe atılmaktadır. Ancak, gıda israfı sadece Türkiye'de değil, dünya genelinde büyük bir sorun olma yolunda ilerliyor. Ekmeğin bayatlamasını engellemek ise düşündüğünüzden daha kolay olabilir. İşte aşçıların ekmeğin tazeliğini korumak için başvurduğu 6 etkili yöntem.
DİLİMLEYEREK TÜKETİN
Ekmeği dilimleyerek tüketmek, bayatlamayı geciktiren en etkili yollardan biridir. Bu sayede yalnızca ihtiyaç duyduğunuz kısmı kullanarak, geri kalanını daha uzun süre taze tutma imkanı bulabilirsiniz.
Her soğuk ekmek bayat anlamına gelmez. Isıtıldığında tekrar yumuşaklık ve lezzet kazanabilir. Bu nedenle, soğuk ekmekleri çöpe atmadan önce biraz ısıtmayı deneyin. Ekmeğin hava almadığından ve açıkta kalmadığından emin olmalısınız. Sıcak ekmeği torbaya yerleştirmeden önce yeterince soğumasını bekleyin; aksi takdirde buhar nedeniyle küflenecektir.
KABUĞUNU KOPARMAYIN
Ekmeğin kabuğu, iç kısmının korunmasına yardımcı olmaktadır. Bazı kişiler kabuğunu koparmayı tercih etse de bu durum, su kaybını artırarak ekmeğin daha hızlı bayatlamasına neden olur. Ekmeği saklamak gerektiğinde, buzdolabı poşetinde derin dondurucuya koyabilirsiniz. Bu yöntem, küflenmesini engeller; ekmek eski tazeliğine dönemese de yenilebilir bir yumuşaklık kazanır.
Ekmek zamanla sertleşirse, onu su buharı ile yumuşatabilirsiniz. Bir kabın içinde su kaynatın ve üzerine bir süzgeç yerleştirerek sert ekmekleri buharda bekletin. Bu yöntem, ekmeğin nem kazanmasını sağlayacaktır.