Milano Üniversitesi’ndeki bir araştırma, 10 sağlıklı bireyin hareketlerini detaylı bir şekilde inceledi. Araştırmanın bulgularına göre, gün içerisinde sık sık gerçekleştirilen, her biri 10 ila 30 saniye süren kısa yürüyüşler, aynı mesafeyi tek bir seferde yürümekten %60 oranında daha fazla enerji harcamaya yol açıyor.


MİKRO YÜRÜYÜŞLER İLE HAREKETSİZLİĞE SON VERİN

Uzmanlar, uzun süre oturmaya ara vermenin kısa yürüyüşlerle yapılmasının günlük enerji tüketimini artırabileceğini ve sağlıklı bir yaşam üzerinde olumlu etkileri olabileceğini belirtiyor. Araştırmaya liderlik eden fizyolog Francesco Luciano, "Kısa mesafelerde yürürken, belirli bir mesafeyi aşmak için daha fazla enerji tüketiyoruz ve bu da oksijen alımımızı artırıyor" açıklamasında bulundu.

Luciano, kısa yürüyüşlerin vücudun yoğun miktarda oksijene ihtiyaç duyduğunu ifade ederken, bu durumu "ilk birkaç kilometrede daha fazla yakıt tüketen bir araç" benzetmesiyle daha net hale getirdi.


ENERJİ TÜKETİMİ ÜZERİNE ÇARPICI BULGULAR

Araştırmada yer alan gönüllüler, çeşitli hızlarda koşu bandı ve merdiven aleti gibi ekipmanlarla farklı sürelerde egzersiz yaptı. 10 saniye ile 4 dakika arasında değişen sürelerde gerçekleştirilen bu egzersizler boyunca, katılımcıların oksijen tüketimi ve enerji harcaması kaydedildi. Elde edilen sonuçlar, yürüyüşün başlangıç kısmında vücudun daha fazla enerji harcadığını, ancak bu harcamanın zamanla azaldığını ortaya koydu.

Royal Society B dergisinde yayınlanan bu çalışma, “Gündelik hayatta uzun süre oturmaktan kaçınıp, kısa adımlarla hareketsizliği bölmeliyiz” ifadelerine yer verdi.


HAREKETSİZLİK CİDDİ SAĞLIK SORUNLARINA NEDEN OLUYOR

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yetişkinlerin haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapmalarını veya 75 dakika yoğun egzersiz gerçekleştirmelerini tavsiye ediyor. Ancak birçok kişi, özellikle masa başında çalışanlar, günlerinin büyük bir kısmını hareketsiz geçiriyor. Bu yaşam tarzının her yıl binlerce ölüme yol açtığı ifade ediliyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) verilerine göre, ABD’deki yetişkin ölümlerinin %8,3’ü fiziksel hareketsizlikten kaynaklanıyor. Dünya genelinde ise her yıl 2 milyon insan hareketsizlikten kaynaklanan sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybediyor.


KRONİK HASTALIKLAR VE HAREKETSİZLİK

Fiziksel hareketsizliğin uzun süreli etkileri arasında kalp ve damar hastalıkları, obezite ve diyabet gibi ciddi sağlık sorunları yer alıyor. Özellikle kalp krizi ve felç gibi ölümcül sonuçlara neden olabilen bu sağlık problemleri, düzenli fiziksel aktiviteyle büyük ölçüde engellenebilir.

İngiltere’de her yıl yaklaşık 38.000 kişi felç nedeniyle yaşamını yitirirken, birçok insan felç sonrası kalıcı sakatlıklarla yaşamını sürdürmektedir. Hareketsizlik, bu tür kronik sağlık sorunlarının temel sebeplerinden biri olarak görülmektedir.