İstanbul, Tekirdağ ve Çorlu'deki hastanelerde Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) haksız kazanç sağlamak amacıyla pek çok bebeğin ölümüne yol açan 'Yenidoğan Çetesi' ile ilgili skandallar bir türlü son bulmazken, sağlık sektörüne dair yeni iddialar da gündeme geldi.
Türkiye gazetesinin haberine göre, yaşlılar ve hastalar gereksiz ameliyat operasyona yönlendirildi. En sık görülen müdahaleler arasında göz ve stent ameliyatları yer alırken, bu işlemler sonucunda birçok hastanın hayatını kaybettiği veya görme yetisini kaybettiği bildirildi.
Sağlık alanında organize olmuş grupların binlerce bireyi gereksiz operasyonlara zorladığı iddia edilmektedir. Vatandaşların sağlık sorunları artarken, yüksek faturaların ortaya çıktığı ve ele geçirilen kimliklerle yapılan sahte işlemler sonucunda SGK’nın milyonlarca lira zarara uğratıldığı kaydedildi.
İhtiyaç duymayan hastaların anjiyo gibi müdahalelere tabi tutulduğu ifade edildi. Ücretsiz sağlık kontrolleri bahanesiyle hastanelere yönlendirilen bireyler, yoğun bakımda yatıyormuş gibi gösterildi. Ücretsiz göz muayenesinin adı altında gereksiz tedavi uygulamalarında bulunulduğu, bazı kişilerin kimlik bilgileriyle diyaliz hastasıymış gibi kayıt yapıldığı ortaya çıktı.
Devlet hastanesiyle anlaşılan doktorlar aracılığıyla hastalardan yüksek faturalar talep edilmesi de suçlamalar arasında yer alıyor.
'Yenidoğan Çetesi' skandalının ortaya çıkmasının ardından, birçok vatandaş başlarına gelenleri CİMER ve sosyal medya üzerinden dile getirmeye başladı. Bazı hastanelerin pazarlama birimlerinin bu tür işlemler için kurulduğu; sivil toplum kuruluşları, fabrikalar ve hatta sokaklardan vatandaş toplayarak "ücretsiz muayene" adı altında kimlik bilgilerini ele geçirdikleri iddia ediliyor.
'STANT ÇETESİ' İDDİALARI
Gündeme gelen şikayetler arasında 'stent çetesi' de dikkat çekti. Yayımlanan açıklamalarda, “Bu girişimlerin başında anjiyo ve stent işlemleri geliyor. Hastanın bu servislere ihtiyacı olmasa bile, hastane yönetimi ve doktorlar çeşitli bahanelerle hasta yakınlarına durumun 'acil' olduğunu belirtip hemen ameliyata alıyorlar. Bu yöntemle hem SGK'dan hem de hasta yakınlarından para talep ediyorlar. Genellikle yaşlı hastaların, bu işlemler neticesinde hayatını kaybetmesiyle sonuçlanıyor. İşte bu duruma stent çetesi adı veriliyor" denildi.
'ÜCRETSİZ GÖZ MUAYENESİ' İDDİALARI
Bazı hastanelerin, ücretsiz göz muayenesi adı altında birçok tetkikten geçirdiği ve hastaların ihtiyacı olmadığı halde ameliyata ikna edildiği belirtilirken, göz yetisinin kaybedilmesi durumunda davalar açılması halinde hastanenin “Muayene öncesi imzalamış olduğunuz sözleşme nedeniyle, hastanemiz hiçbir sorumluluk kabul etmemektedir” şeklinde cevap verdiği öğrenildi.
Sosyal medyada konuya dair paylaşımlardan birinde, “Hastaneye gelen bireylere ‘basit sağlık kontrolleri’ yapılıyor ve ücretsiz servislerle geri bırakılıyorlar. Bunun bir jest olduğunu düşünüyorsunuz fakat gerçekler çok farklı. Hastane, ele geçirdiği kimlik bilgisini defalarca kullanıyor. Hatta sağlık kontrolüne gelen kişiyi, kendi haberi olmadan yoğun bakımda dahi yatırabiliyorlar. Yani kişi fabrikada çalışıyor ama hastanede yoğun bakımda görünüyor. Kayıtlara göre günde bir hastaneye 200-300 kişi geldiği belirleniyor” ifadelerine yer verildi.