Iğdır’da düzenlenen etkinlikte konuşma yapan Bakan Yumaklı, şubat ayında açıklanan “Hayvancılık Yol Haritası” çerçevesinde verimli ve kaliteli hayvansal üretimi artırmayı amaçladıklarını duyurdu. Türkiye genelinde çeşitli bölgelerde hangi tür hayvancılığın yapılacağına dair planlamaların gerçekleştirildiğini belirtti. Özellikle kadın ve genç çiftçilerin desteklendiğinin altını çizen Yumaklı, aile işletmelerine yönelik pozitif ayrımcılık yapılacağını ifade etti. Iğdır dahil olmak üzere 19 ilin “Besilik Materyal Üretim Bölgesi” olarak belirlendiğini ve burada planlı üretim yapan işletmelere ek destekler sağlanacağını açıkladı.
VERİMLİLİK ARTIRILACAK
Yumaklı, hayvansal üretimde hastalıklara karşı mücadeleye büyük önem verdiklerini ve şap hastalığı oranını yaklaşık yüzde 80 oranında düşürdüklerini bildirdi. Üçüncü doz aşılamalarla hayvan sağlığına yönelik tedbirleri güçlendirdiklerini ifade etti. Ayrıca, "Islah Eylem Planı" çerçevesinde sütçü ırk olan siyah alaca ve simental ırklarının genetik özelliklerinin belirlenerek damızlık değerlerinin ortaya konulacağını, bu sayede hayvan verimliliğinin artırılmasının hedeflendiğini vurguladı.
FİYATLARI DÜŞÜRMESİ BEKLENİYOR
Projenin en önemli bileşenlerinden biri olarak Iğdır ve Şanlıurfa Ceylanpınar’daki çiftliklerin damızlık merkezleri olarak seçildiğini belirtti. Bu merkezlerdeki anaç hayvan sayısının artırılacağını ve doğan buzağıların aile işletmelerine uygun maliyetle verilerek hem et üretiminin hem de yerli kaynaklarla anaç hayvan sayısının çoğaltılmasının amaçlandığını söyledi.
Yumaklı, projenin üç temel amacını da açıkladı: Üreticilerin sürdürülebilir bir şekilde uygun maliyetle hayvan temin etmelerini sağlamak, tüketicilere daha uygun fiyatlı kırmızı et sunmak ve et ithalatına bağlılığı azaltmak. Projenin hayvancılığın gelişimi ve gıda arz güvenliği açısından taşıdığı öneme dikkat çekti.