Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 17 Ekim tarihinde gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının özetini kamuoyu ile paylaştı. Yayınlanan raporda, öncü göstergelerin Ekim ayı enflasyonu üzerinde gıda fiyatlarının belirgin etkisinin ortaya çıkacağı ifade edildi.
Raporda, "Bu dönemde işlenmemiş gıda fiyatlarının, taze meyve ve sebze kaynaklı olarak artış eğilimini sürdüreceği değerlendirilmektedir. Para politikasının etkisinin daha az olduğu taze meyve ve sebze grubunda, sezon geçişinin de etkisiyle fiyat artışları gözlemlenmektedir." ifadeleri yer aldı.
"Bu dönemde, mevsimsel etkilerden arındırılmış veriler ışığında temel mal grubu fiyat artışlarının ılımlı bir seyir izlediği görülmektedir. Bu grup içerisinde giyim fiyatları mevsimsel etkiler doğrultusunda yükseliş gösterirken, dayanıklı tüketim malları fiyatlarında zayıf bir artış yaşanmakta ancak daha heterojen bir görünüm sergilenmektedir.
Temel mal enflasyonu düşük seviyelerde seyrederken, hizmet enflasyondaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesi öngörülmektedir. Ancak, enflasyondaki iyileşmenin hızıyla ilgili belirsizlik, son dönem veri akışı ile artmıştır."
PARA POLİTİKASI
Kurul, politika faizini sabit tutma kararı alırken, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı bir yaklaşım sergilemeyi sürdürdü.
Raporda şu ifadelere yer verildi:
"Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepteki dengelenme, Türk lirasında real değerlenme ve enflasyon beklentilerinde iyileşme sağlanarak aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon sürecini güçlendirecektir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu korunacaktır. Enflasyonda dikkate değer ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi halinde ise para politikası araçları etkin biçimde kullanıma sunulacaktır.
Kredi ve mevduat piyasalarında beklenenin dışında gelişmeler yaşandığında, parasal aktarım mekanizması ek makroihtiyati tedbirlerle desteklenecektir. Likidite koşulları muhtemel gelişmelere göre titizlikle izlenmektedir. Sterilizasyon araçlarının etkin biçimde kullanımı devam edecektir.
Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini azaltacak ve orta vadede enflasyonu yüzde 5 hedefi doğrultusunda yönlendirecek parasal ve finansal koşulları temin edecek şekilde alacaktır.
Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine dair göstergeler dikkatle takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm araçlarını kararlılıkla kullanacaktır.
Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacağını belirtmiştir.