Uzman öğretmenlik için öğretmenlik hizmet süresinin 10 yıl olması gerekecek. Uzman öğretmen unvanını 10 yıl boyunca elde edenlere başöğretmen unvanı verilecek. 20 yılını dolduran öğretmenlerse doğrudan başöğretmen unvanına sahip olacak. Önceden uygulanmakta olan kariyer basamakları sınavı ise kaldırılmış durumda. Bundan böyle öğretmenlerin kariyerleri, hizmet yılı esasına göre şekillendirilecek. Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, bu kanunla birlikte yaklaşık 230 bin öğretmene başöğretmenlik fırsatı tanınmış oldu. Bu öğretmenlere, 10 bin TL’ye kadar ek maaş ödemesi yapılacak.

CEZALAR ARTTI

Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı resmi ve özel eğitim kurumlarındaki öğretmenlere yönelik, görevlerini yerine getirmeleri sırasında “kasten yaralama”, “tehdit”, “hakaret” ve “görevi yaptırmamak için direnme” gibi suçların işlenmesi durumunda uygulanacak cezalar yarı oranında artırılacak, ayrıca hapis cezasının ertelenmesine ilişkin hükümler geçerli olmayacak.

AKADEMİ KURULACAK

Milli Eğitim Akademisi’nin kurulması ile ilgili olarak, görev alanları, organizasyon yapısı ve personeli hakkında düzenlemeler yapılacak. Eğitime kurum müdürü veya müdür yardımcısı olarak atanacak adaylar, akademi tarafından düzenlenilecek yönetici yetiştirme programına dahil edilecek. Bu programa katılmak isteyen yönetici adayları, yazılı ve/veya sözlü sınavlardan 60 ve üzeri puan alanlar arasından seçimle belirlenecek. Yazılı ve sözlü sınavın birlikte gerçekleştirilmesi durumunda başarı puanı, bu iki sınavın aritmetik ortalaması ile hesaplanacak.

Sözleşmeli öğretmenler, belirli istisnalar dışında üç yıl boyunca başka bir yere atanamayacak. Bu arada, sözleşmeli öğretmenlerin can güvenliği ve sağlık mazeretleri dışında üç yıl süresince başka bir yere atanması mümkün olmayacak. Aile birliği mazereti çerçevesinde gerçekleştirilecek yer değişikliklerinde, sözleşmeli olarak görev yapan öğretmenin eşi bu öğretmene tabi olacaktır.