1930 yılında Malatya'da dünyaya gelen Mehmet Recai Kutan, 7 Ekim 2024 tarihinde yaşamını yitirdi. Kutan'ın vefat haberi Saadet Partisi'nin X hesabı üzerinden yayımlandı. Paylaşımda şu ifadeler yer aldı: "Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanımız, Yüksek İstişare Kurulu Üyemiz, ESAM Genel Başkanı Muhterem Büyüğümüz Recai Kutan, hakkın rahmetine kavuşmuştur. Milletimizin ve camiamızın başı sağolsun." Recai Kutan'ın kim olduğu, neden vefat ettiği ve hastalığı hakkında bilgiler sunulmaktadır.

RECAİ KUTAN KİMDİR, NEDEN YAŞAMINI YİTİRDİ, HASTALIĞI NEYDİ?

Recai Kutan, İsmail Kutan ve Hatice Kutan'ın çocukları olarak, 5 Nisan 1930 tarihinde Malatya'da doğmuştur. İlk, orta ve lise eğitimini Malatya'da tamamladıktan sonra, 1952 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nden mezun olmuştur.

BAŞIMIZ SAĞOLSUN

Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanımız, Yüksek İstişare Kurulu Üyemiz, ESAM Genel Başkanı Muhterem Büyüğümüz Recai Kutan, hakkın rahmetine kavuşmuştur.

Milletimizin ve camiamızın başı sağolsun. pic.twitter.com/hkHgUn8MW6

— Saadet Partisi (@SaadetPartisi) October 7, 2024

Recai Kutan, 7 Ekim 2024 tarihinde 94 yaşında vefat etmiştir. Kutan'ın ölüm nedeni henüz netlik kazanmış değildir. Gelişmeler olduğunda okuyuculara bilgi verilecektir.

RECAİ KUTAN HANGİ GÖREVLERDE BULUNDU?

Recai Kutan, 1952-1969 yılları arasında Devlet Su İşleri'nde çalışmış, 1969 yılında Türk Mühendislik Müşavirlik Anonim Şirketi'ni kurmuştur. 1974-1980 yılları arasında Milli Selamet Partisi (MSP) Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulunmuştur. 1977 seçimlerinde, Milli Selamet Partisi'nden Malatya milletvekili olarak seçilmiş ve aynı yılki koalisyon hükümetinde imar ve iskân bakanı olarak görev almıştır. 12 Eylül Darbesi'nin ardından diğer MSP yöneticileriyle birlikte 9,5 ay hapis yatmıştır.
1983 sonrası kurulan Refah Partisi'nin genel başkan yardımcısı olan Kutan, Refah Partisi'nden Malatya milletvekili olarak meclise girmiştir. 1996-1997 yıllarında 54. Hükümet'te enerji ve doğal kaynaklar bakanlığı yapmıştır. Refah Partisi'nin kapatılmasının ardından yeni kurulan Fazilet Partisi'nin genel başkanlığına seçilmiştir. 1999 genel seçimleri sonrasında meclise girmiş ve Rahşan Affı'na destek vererek, 21 Aralık 2000'de yapılan oylamada kabul oyu vermiştir.

Fazilet Partisi'nin de kapatılmasının ardından, Recai Kutan, 2001 yılında Saadet Partisi'nin kurucuları arasında yer almış ve kurucu genel başkanlık görevini üstlenmiştir. Bu görevini 11 Mayıs 2003 tarihinde gerçekleştirilen 1. Olağan Kongre'de Necmettin Erbakan'a devretmiştir. Ancak, Erbakan’ın 29 Aralık 2003 tarihinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevden ayrılması isteği sonrasında, Kutan genel başkanlık görevini vekaleten sürdürmüştür. Recai Kutan, 8 Nisan 2006'da gerçekleştirilen 2. Olağan Kongre'de genel başkanlık görevini bu kez seçimle devralmıştır. 2007 genel seçimlerinden sonra 26 Ekim 2008 tarihinde yapılan 3. Olağan Kongre'de genel başkanlık sıfatını Numan Kurtulmuş'a devretmiştir.

Recai Kutan, Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu üyeliğinin yanı sıra, kurucuları arasında yer aldığı Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin genel başkanlığını da yürütmüştür.