Tarım ve Orman Bakanlığı, "Açık Alkollü İçki Satış Belgesini Haiz İşyerlerinde Kullanılan Servis Amaçlı Materyallere İlişkin Tebliğ"i Resmi Gazete'de yayımladı.

Bu tebliğle, açık alkollü içki satış belgesine sahip olan işletmelerde, alkollü içki markaları, amblemleri ve logolarının yer aldığı servis materyallerinin kullanımına ilişkin düzenlemeler belirlendi.

Belirtilene göre, bu işletmelerin açık alkollü içki ambalajının bozulduğu durumlarda, tüketiciye hizmette kullanılan cam veya başka maddelerden imal edilmiş bardak, kadeh, sürahi ve karaf gibi servis kaplarında; alkollü içkilerin ambalajının tüketim öncesinde açılması için kullanılan açacaklar ve tirbuşonlarda; alkollü içkilerin sunumunda kullanılan tepsiler ve buz kovalarında; bira türünde alkollü içkilerin servis kaplarına konulmadan önce hazırlanmalarında kullanılan musluk sistemlerinde; servis alanlarında alkollü içkilere özel paspaslarda ve alkollü içki karışımlarının yapılmasında kullanılan kap, ölçü aleti ve karıştırma çubuklarında alkollü içki markalarına, amblemlerine veya logolarına yer verilebilecek.

Ancak bu materyaller, alkollü içki sunumu ve tüketimi dışında herhangi bir amaçla kullanılamayacak.

LOGO DIŞINDA İÇKİLERE İLİŞKİN AÇIKLAMA YAPILAMAYACAK

Bu materyaller üzerinde yalnızca piyasaya arzı yapılmış alkollü içkilerin orijinal ambalajında bulunan marka, amblem veya logolar kullanılabilecek. Bunun yanı sıra, servis materyallerinin üzerinde belirtilen marka, amblem veya logo haricinde alkollü içkilere dair herhangi bir açıklama veya ibare yer almayacak.

Aykırı materyal kullanımı, teşvik edici içerik ve reklam olarak değerlendirilecek ve idari para cezasına tabi olacak.

Tebliğ, 6 ay sonra yürürlüğe girecek.