Tarım ve Orman Bakanlığı'nın taklit ve tağşiş ürünlerine ilişkin listeyi yayımlamasının ardından, Türkiye'de gıda güvenliği meselesi gündemin en önemli maddesi haline geldi. İlgili listede birçok firmanın ürünlerinde tek tırnaklı hayvan eti kullanıldığı ortaya çıktı. Aynı zamanda Köfteci Yusuf hakkında domuz eti kullanıldığına dair çıkan haberler de sosyal medya üzerinde büyük yankı uyandırdı. Bakanlığın muayene ve analiz sonuçlarına göre; 27 Şubat ve 7 Mart tarihlerinde alınan örneklerde dana eti döneri ve hazır köftelerde domuz etine rastlandığı, ancak tek tırnaklı veya kanatlı hayvan etinin bulunmadığı belirtildi. Bu gelişmeler üzerine vatandaşlar, hangi hayvanların tek tırnaklı, hangilerinin çift tırnaklı olduğuna dair araştırmalar yapmaya başladılar. Peki, tek tırnaklı hayvanlar nelerdir, neden tüketilmez? Domuz, tek tırnaklı bir hayvan mıdır?
TEK TIRNAKLI HAYVANLAR NELER, NEDEN YENMEZ?
Tek tırnaklı ya da tek toynaklı hayvanlar, memeliler sınıfında yer alan otobur hayvanlardır. Bu hayvanların ayaklarında genellikle tek toynak bulunur ve boyutları genellikle büyük ya da daha büyüktür. Tek tırnaklı hayvanlar, çift tırnaklı olayların aksine, bitkisel selülozu midede değil bağırsakta sindirirler. Tek tırnaklılar grubuna dâhil olan hayvanlar arasında atgiller, gergedanlar ve tapirler bulunmaktadır. At, eşek, zebra ve gergedan gibi türler tek tırnaklı hayvanlardandır.
Tek tırnaklı hayvanların eti, İslam dinine göre uygun görülmediğinden Müslümanlar tarafından tüketilmez. Hem Yahudilikte hem de İslamiyet'te bu tür hayvanların eti haram olarak kabul edilmektedir. Kur'an-ı Kerim’de çift tırnaklı ve geviş getiren hayvanların temiz olduğu belirtilir. Ayrıca, bu hayvanların eti diğer çiftlik hayvanlarının etine kıyasla daha sert olmaktadır. Eşek eti gibi tek tırnaklı hayvanların etleri, sağlıksız ve hijyenik olmayan koşullarda tüketilebildiğinden tercih edilmez.
DOMUZ TEK TIRNAKLI BİR HAYVAN MI?
Domuz, tek tırnaklı değil, çift tırnaklı bir hayvandır. Ancak İslam dininde domuz eti yemek haram olarak kabul edilir. Bu yasak, Kur'an-ı Kerim'de şu şekilde ifade edilmektedir:
“Allah size ancak ölüyü (leşi), kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı. Fakat kim kaçınılmaz olarak muhtaç kalırsa, aşırı gitmemek ve haddi aşmamak şartıyla (ölmeyecek kadar yiyebilir), ona bir günah yoktur. Gerçekten Allah, bağışlayandır, esirgeyendir.”
ÇİFT TIRNAKLI HAYVANLAR HANGİLERİ?
Su aygırları, domuzlar, pekariler, geyikler, koyun ve keçiler gibi kara canlıları ile balinaları kapsayan çift tırnaklı hayvanlar yaklaşık 270 farklı türde karada yaşarlar.