8 yaşındaki Narin Güran'ın kaybolması ve ardından cansız bedeninin bulunması, Türkiye'nin kayıp çocuk gerçeğini bir kez daha gündeme getirdi. Narin'in cinayete kurban gitmesinin ardından Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) kayıp çocuk sayısına ilişkin veri paylaşmadığı iddia edildi. TÜİK ise bu iddialara yönelik bir açıklama yaptı.
'BULUNAN' ÇOCUKLAR AÇIKLANIYOR
Açıklamada, "Bazı basın ve medya organları ile sosyal medya hesaplarında dolaşan kayıp çocuk istatistiklerinin TÜİK tarafından artık yayımlanmadığı iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. TÜİK, kaybolmuş (bulunan) çocukların karıştığı olay sayısı verilerini Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı verilerine dayanarak düzenli bir şekilde yayımlamaya devam etmektedir" denildi.
Açıklamada yer alan diğer ifadeler ise şöyle:
Son zamanlarda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan "Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuk İstatistikleri" konusunda kamuoyuna yanlış bilgi yansıtan haberlere ilişkin bir açıklama yapma gerekliliği doğmuştur.
Bu çalışmanın amacı, ülkemizdeki çocuk mağduriyeti ve suçluluğu konularının nedenlerini ve boyutlarını tespit ederek, elde edilen bulgular doğrultusunda önleyici, koruyucu ve iyileştirici politikaların geliştirilmesine altyapı oluşturmaktır. Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuk İstatistikleri (GBGGÇİ) çalışmaları, 1997 yılında 27 ili kapsayarak başlatılmıştır. Resmi İstatistik Programı (2007-2011) çerçevesinde, çalışmanın coğrafi kapsamı ve anket formunun içeriği geliştirilerek 2007'de 81 ile genişletilmiştir. Üretilen detaylı istatistikler, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı'ndan alınan verilerle oluşturulmuştur. 2017 yılından önce, güvenlik birimlerinde doldurulan soru formlarından elde edilen veriler resmi istatistiklerin oluşturulmasında kullanılmıştır. İdari kayıt verilerinin olgunlaşması sonrasında, veri kaynağı olarak doğrudan idari kayıtların kullanılması sağlanmıştır. Bu değişiklikle birlikte 2015 yılından itibaren veriler idari kayıtlara dayanan bir yöntemle güncellenmiştir. Çalışmada yer alan göstergeler, güvenlik birimlerine bir veya birden fazla kez gelen veya getirilen, dosyaları Cumhuriyet Başsavcılıklarına gönderilmiş veya gönderilmemiş, Türk vatandaşı olup olmaması fark etmeksizin her bir çocuğun karıştığı olay sayısını ifade etmektedir. Kullanılan verilerde, bir kişiye ait gerçekleşen her olay için ayrı kayıtlar bulunmaktadır. Başka bir deyişle, TÜİK, çocuk sayısı bazında istatistikleri yayımlamamaktadır.
Kayıp çocuk istatistiklerinin TÜİK tarafından yayımlanmadığına dair yapılan iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. TÜİK, kaybolmuş (bulunan) çocukların karıştığı olay sayısı verilerini Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın verilerine dayanarak düzenli olarak paylaşmaya devam etmektedir.
Bu kapsamda, TÜİK'ün açıkladığı 'kayıp (bulunan)' çocuklar, resmi olarak kayıp bildirimi yapılan ve güvenlik birimleri ya da vatandaşlar tarafından bulunarak güvenlik birimlerine teslim edilen çocukları içermektedir. GBGGÇİ çerçevesinde, "Türkiye genelinde kaybolduktan sonra bulunarak emniyet birimlerine getirilen kayıp (bulunan) çocukların karıştığı olay sayısı" aşağıdaki tabloda sunulmaktadır.