Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, toplum sağlığını tehdit eden firma ve şahısları kamuoyuna açıklamasının ardından, domuz eti ile ilgili bir skandal gündeme geldi. Bazı firmaların domuz eti kullandığı iddiaları ortaya çıktı.
DOMUZ ETİ İDDİALARI ÜLKEDE TARTIŞMA YARATIYOR
Yaşananların ardından, İYİ Parti Milletvekili Turhan Çömez, sosyal medya üzerinden Türkiye’nin altı ay önce Sudan'dan domuz eti ithal ettiğine dair iddialarda bulundu. Çömez’in bu açıklamaları geniş yankı bulurken, Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden konuyla ilgili resmi bir beyanat geldi.
RESMİ BEYANAT AÇIKLANDI
Yapılan resmi açıklamada, "Bazı sosyal medya platformlarında ve basın organlarında yer alan 'Sudan'dan domuz eti ithalatı gerçekleştirildiği' yönündeki iddialar tamamen asılsızdır" ifadelerine yer verildi.
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin X platformundan yaptığı açıklamada şu ifadeler mevcut;
“Bazı sosyal medya hesaplarından yayımlanan ve basın yayın kuruluşlarında yer alan, 'Sudan’dan domuz eti ithalatı yapıldığı' iddiaları kesinlikle yanlıştır.
Dünya genelinde ticarete konu olan tüm mallar, "Armonize Sistem" (GTP) olarak bilinen bir sistemle tanıtılmakta ve sınıflandırılmaktadır. Bu çerçevede, sığır, koyun ve keçi sakatatları ile diğer hayvanlara ait sakatatlar, 02.06 nolu GTP altında yer almaktadır. Ticaretin konusunu oluşturan tüm ürünler belirli bir gümrük pozisyonu ile tanımlanmakta olup, tüm anlaşmalar, ürünlerin ticareti olup olmadığına bakılmaksızın geniş değerlendirmeleri kapsamaktadır.
24 Aralık 2017 tarihinde imzalanan ancak hâlâ yürürlüğe girmeyen Sudan ile Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşmasında binlerce GTP bulunmaktadır. Uluslararası sınıflandırmadaki GTP'nin anlaşma kapsamında bulunması, bu ürünlerin tam anlamıyla ticaretinin gerçekleştirileceği anlamına gelmemektedir.
Ülkemizin geçmiş yıllara ait ithalat verileri incelendiğinde, Sudan’dan 02.06 GTP altında kategorize edilen hayvanların yenilebilir sakatatlarının ithal edilmediği açıkça görülmektedir. Öte yandan, uluslararası ticaret istatistikleri göz önüne alındığında, Sudan’ın başka herhangi bir ülkeye domuz eti veya sakatatı ihracatı gerçekleştirilmektedir.
Sudan, yüzölçümü bakımından dünyada 15., Afrika’da ise 3. büyük ülke konumundadır ve "hem Afrika hem de Arap ülkesi" olarak öne çıkmaktadır. Aynı zamanda, COMESA (Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı) ve Arap Ligi üyeliği sayesinde firmalarımıza Afrika ve Arap pazarına açılan önemli fırsatlar sunmaktadır.
Anlaşmanın tam olarak yürürlüğe girmesiyle, toplam tarife satırlarının %87'sini kapsayan geniş bir yelpazede tarım ve sanayi ürünlerimiz, 47 milyonluk Sudan pazarına en avantajlı koşullarla giriş yapma imkânı bulacak ve ülkemiz için Afrika'da önemli fırsatlar yaratacaktır.