Sağlıklı beslenme, uzun ve kaliteli bir yaşam sürmenin en temel unsurlarından biridir. Vücut sağlığını korumak adına dengeli ve besleyici gıdaların tercih edilmesi kritik önem taşır. Ancak bazı besinler, görünüşte sağlıklı olsalar da ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle işlenmiş veya yanlış saklanan gıdalar, çeşitli hastalıkların tetikleyicisi olabilmektedir. ABD'li doktor Jessica Kiss, "asla tüketmem" dediği beş yiyeceği ve bu gıdalardan neden uzak durduğunu aktardı.
Masum gibi görünen bazı yiyeceklerin uzun vadede sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çeken Dr. Kiss, bu besinlerin tüketiminden kaçınılarak daha sağlıklı alternatiflerin tercih edilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
TEKRAR ISITILMIŞ PİLAV
Dr. Kiss'in tüketmemeyi tercih ettiği besinlerden biri tekrar ısıtılmış pilavdır. Pilavın oda sıcaklığında uzun süre beklemesi halinde "Bacillus cereus" adlı bir bakterinin çoğalabileceği kaydeden Kiss, pilavın yeniden ısıtılması durumunda bu bakterinin aktif hale geçtiğini ve ciddi gıda zehirlenmelerine neden olabileceğini belirtmektedir. Kiss, pişirilen pilavın yeterince yüksek sıcaklıkta ısıtılmaması durumunda bu riske dikkat edilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
UZUN SÜRE AÇIKTA KALAN YİYECEKLER
Dışarıda uzun süre bekleyen yiyeceklerin gıda zehirlenmesine sebep olabileceğini belirten Dr. Kiss, özellikle piknik gibi ortamlarda açıkta kalan gıdaları asla tüketmediğini ifade ediyor. Kiss, bu tür yiyeceklerin bakteri üreme riskinin çok yüksek olduğu için sağlığın korunması açısından sağlıklı olmadığını belirtmektedir.
GIDA BOYASI İÇEREN BESİNLER
Dr. Kiss, gıda boyası içeren yiyecekleri mümkün olduğunca tüketmekten kaçındığını açıklıyor. Boya maddelerinin vücutta olumsuz etkilere yol açabileceğini düşünen Kiss, bu tür gıdaların sağlıksız olduğunu ve mümkün mertebe uzak durulması gerektiğini savunmaktadır.
EZİLMİŞ KONSERVE YİYECEKLER
Kiss, ezilmiş veya hasarlı kutulardaki konserveleri asla tüketmediğini ifade ediyor. Bu tür konservelerin botulizm riski taşıdığını belirten doktor, derin ezilmelerin kutunun içine bakteri sızdırabileceğini ve bunun ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurgulamaktadır. Botulizm, kas felcine, solunum güçlüğüne ve hatta ölüme neden olabilen bir toksin türüdür.
GREYFURT
Greyfurtun sağlıklı bir meyve olmasına rağmen bazı ilaçlarla etkileşimde bulunduğunu dile getiren Dr. Kiss, bu nedenle greyfurt tüketmekten kaçındığını belirtmektedir. Greyfurtun, vücudun ilaçları metabolize etme sürecini etkileyebileceğini ve bu yüzden bu meyveyi tüketmeden önce doktor tavsiyesi alınması gerektiğine dikkat çekmektedir.