İstanbul, Tekirdağ ve Çorlu’daki hastanelerde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üzerinden usulsüz kazanç elde etmek amacıyla birçok bebeğin vefatına yol açan ‘Yenidoğan Çetesi’yle ilgili skandallar durmak bilmezken, sağlık sektörüyle ilgili yeni iddialar gündeme geldi.
Türkiye gazetesinin haberine göre, yaşlı bireyler ve hastalar gereksiz cerrahi müdahalelere zorlanıyor. Göz ve damar (stant) ameliyatları en yaygın uygulama alanları arasında yer alırken, bu operasyonların sonucunda birçok hastanın hayatını kaybettiği ve birçok kişinin de görme kaybı yaşadığı belirtildi.
Sağlık sektöründe çeteleşmiş gruplar binlerce vatandaşı gereksiz operasyonlara yönlendirdi. Bu durum, vatandaşların sağlıklarını kaybetmesine neden olurken, yüksek faturalar çıkarılması ve ele geçirilen kimliklerle gerçekleştirilen sahte işlemler, SGK’nın milyonlarca lira zarara uğramasına yol açtı.
İhtiyaç duymayan hastaların anjiyo gibi ameliyatlara tabi tutulduğu öne sürüldü. Ücretsiz sağlık taraması adı altında hastanelere götürülen bireyler, yoğun bakımda bulunuyormuş gibi gösterildi. Ayrıca, ücretsiz göz muayenesi vaat edilerek bazı vatandaşlara gereksiz tedaviler uygulandığı, kimlik bilgileri kullanılarak bireylerin diyalizdeymiş gibi gösterildiği açıklandı.
Devlet hastanesinde anlaşmalı doktorlar aracılığıyla gerçekleştirilen sevk işlemleri neticesinde vatandaşlara yüksek ücretler fatura edilmesi de gün yüzüne çıkan iddialar arasında yer alıyor.
‘Yenidoğan Çetesi’ skandalının ortaya çıkmasının ardından, vatandaşlar yaşadıkları olumsuz durumları CİMER ve sosyal medya platformlarında paylaşmaya başladı. Bazı hastanelerin pazarlama departmanlarının bu tür uygulamalar için kurulduğu; sivil toplum kuruluşları, fabrikalar ve sokaklardan insan topladığı, "ücretsiz muayene" adı altında kimlik bilgilerini ele geçirerek onlara sürekli işlemler yaptırdığı öne sürüldü.
‘STENT ÇETESİ’ VARMIŞ
Dile getirilen şikayetler arasında ‘stant çetesi’ de dikkat çekti. Yapılan açıklamalarda, “Bu işlemlerin başında anjiyo ve stent yer alıyor. Hastanın bu işleme ihtiyacı olmasa dahi, hastane yönetimi ve doktorlar kendi aralarında anlaşarak, hasta yakınlarına durumun ‘acil’ olduğunu belirtip derhal ameliyata alıyorlar. Bu şekilde hem SGK’dan hem de hasta yakınından para talep ediyorlar. Hastaların çoğu yaşlı olduğu için bu müdahaleler sonucunda ölümle neticeleniyor. Bu yapılan duruma stent çetesi deniliyor” ifadesi kullanıldı.
‘ÜCRETSİZ GÖZ MUAYENESİ’ VAADİYLE ÇEKİYORLAR
Bazı hastanelerin ücretsiz göz muayenesi adı altında birçok tetkikten geçtiğini ve bireylerin gereksiz yere ameliyat olmaya ikna edildiği belirtilirken, görme kaybı durumunda dava açılması halinde hastanenin, “Muayene öncesi imzalamış olduğunuz sözleşme gereği, hastanemiz hiç bir sorumluluk kabul etmemektedir” dediği bildirildi.
Sosyal medya üzerinde konuya dair yapılan paylaşımlardan birinde, “Hastaneye gelen bireylere ‘basit sağlık kontrolleri’ yapılıyor ve ücretsiz servislerle alındıkları yerlere bırakılıyorlar. Bu durumu bir jest olarak görüyorsunuz, ancak gerçek çok daha farklı. Hastane, ele geçirdiği kimlik bilgisini defalarca kullanıyor. Hatta sağlık kontrolüne gelen bireyi, haberi olmadan yoğun bakıma dahi alıyorlar. Yani birey, işlerinin başındayken hastanede yoğun bakımda görünmektedir. Kayıtlara göre günde bir hastaneye 200-300 kişi giriş yapıyor” denildi.