Çok eski tarihlerde keşfedilen ve günümüze dek ulaşan en lezzetli gıda maddelerinden biri olan çikolata, birçok çeşidiyle bulunabilir. Çikolatanın tüketimi genellikle sağlıksız olarak değerlendirilse de, bu konuda farklı görüşler mevcuttur.
Başlıca sütlü, bitter ve beyaz çikolata olarak sınıflandırılan çikolataların arasında, bitter çikolata daha yüksek kakao içeriği ile dikkat çeker.
Bazı insanlar için bitter çikolata sağlıklı bir seçenek iken, diğerleri onu tamamen zararlı bulmaktadır. Bu tartışmalara son noktayı İngiliz Profesör Tim Spector koydu.
BİTTER ÇİKOLATA FAYDALI MI, ZARARLI MI?
Bitter çikolatanın yüksek kafein ve şeker oranı nedeniyle uzun yıllardır sağlık üzerindeki olumsuz etkileri sorgulanmaktadır.
Bu olumsuz etkiler arasında kalp ritmi bozuklukları, sinirlilik, uykusuzluk, diş çürümeleri ve kilo problemleri yer alır. Ancak Tim Spector, bu bilgilerin tamamen yanlış olduğunu vurguluyor.
Öyle ki, bitter çikolata çeşitli sağlık yararları sunuyor. Tim Spector’a göre, kaliteli bir bitter çikolatada, bir dilim tam tahıllı ekmekle eşdeğer miktarda lif bulunuyor.
Sadece 100 gram bitter çikolata 11 gram lif içerirken, iki dilim tam tahıllı ekmekte yaklaşık 7 gram lif bulunmaktadır.
Spector, yüksek lif oranına sahip beslenmenin kalp hastalığı, felç, tip 2 diyabet ve bağırsak kanseri riskini azalttığını da ekliyor.
Bitter çikolatanın polifenoller bakımından zengin olduğunu ifade eden Spector, çikolata tüketmenin pek çok fayda sağladığını belirtiyor.
Kan basıncını düşüren polifenoller, daha iyi kalp ve dolaşım sağlığına katkıda bulunur. Ayrıca, bu bileşikler antioksidan özellik de taşır.
Bitter çikolata tüketimi, serbest radikallerin zararlarını azaltarak kalp hastalığı ve Alzheimer gibi hastalıklar için risk faktörü olan iltihaplanmayı azaltır.
Spector, bitter çikolatanın flavonoidler açısından da zengin olduğunu ve bu bileşiklerin bağırsak mikroplarına fayda sağladığını belirtmektedir. Flavonoidler, bağırsak bakterilerinin büyümesini ve etkinliğini artırmakta önemli bir rol oynar.