Geçtiğimiz hafta emtia fiyatlamalarında ürün bazında farklılıklar ortaya çıkmasına rağmen genel olarak yükseliş trendi sürdü. Çin’in ekonomik teşviklerinin yanı sıra jeopolitik riskler bu yükselişi desteklerken, ABD’deki liman işçilerinin grev eylemi de arz endişelerini artıran bir başka etken haline geldi.

ABD’nin doğu ve güney sahillerindeki liman işçileri, maaş artışı ve otomasyon konularında işverenleriyle anlaşmazlık yaşamaları sonucunda grev başlattı. Bu grev, tedarik zincirinde kesintilere neden olabileceği yönündeki endişeleri artırdı. Ancak sendika ve işverenler arasında geçici bir uzlaşma sağlanınca grev, üçüncü gününde sona erdi.



GÜMÜŞ YÜKSELİŞE GEÇTİ

Geçen hafta, ons bazında altın yüzde 0,2, platin yüzde 1,3, paladyum ise yüzde 0,1 oranında değer kaybederken gümüş, yüzde 1,9 yükselişe geçerek ons başına 32,95 dolar seviyesine ulaştı ve Aralık 2012’den bu yana en yüksek değerine erişti.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve ABD’deki istihdam verileri, Fed’in sert faiz indirimleri yapmayacağına dair beklentileri artırdı. Powell, ABD ekonomisinin genel olarak güçlü olduğunu belirterek bu durumu korumak için gerekli önlemleri alacaklarını ifade etti. Bununla birlikte, faiz oranlarının hızlı bir şekilde düşürülmesi konusunda acele edilmediğini ve iş gücü piyasasında daha fazla yavaşlamaya gerek olmadığını vurguladı. Bu açıklamalar, altın fiyatları üzerinde bir baskı oluşturdu.



BÜYÜK BASKI YARATTI

İstihdam verilerine göre, ABD'de tarım dışı istihdam Eylül ayında 254 bin artarak beklentileri aştı. İşsizlik oranı ise yüzde 4,2’den 4,1’e geriledi. Analistler, bu verilerin ABD ekonomisinin güçlenmeye devam ettiğini ve "yumuşak iniş" yapma olasılığını artırdığına dikkat çekiyor. Bu gelişmeler, Fed’in kasım ayında 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapacağını öngörmeyi pekiştirdi ve altının ons fiyatında baskı yarattı.

Gümüşte yaşanan yükseliş ise küresel arz sıkıntılarının devam edeceğine dair endişelerle desteklendi. Arzın talebi karşılayamayacağına dair tahminler, gümüş fiyatlarının artışına sebep oldu.



FİYATLARDA DALGALANMA DEVAM EDİYOR

Geçtiğimiz hafta, bakır fiyatları yüzde 0,6 azalırken, alüminyum yüzde 0,8, kurşun yüzde 1,7, nikel yüzde 5,3 ve çinko ise yüzde 2,8 oranında değer kazandı. Çin’in açıkladığı ekonomik teşvik paketleri, bakır hariç diğer baz metallerde önemli yükselişlere yol açtı. Ancak dolara olan talebin artışı, bakır fiyatlarını geri çekti.

TARIM ÜRÜNLERİNDE KARIŞIK SEYİR

Chicago Ticaret Borsası’nda buğday fiyatları yüzde 1,8, mısır yüzde 1,6, pirinç ise yüzde 0,1 oranında artarken, soya fasulyesi yüzde 2,6 oranında değer kaybetti. Intercontinental Exchange’de ise şeker fiyatları yüzde 1,6 artış gösterirken, kahve yüzde 5,3 azaldı. Pamuk fiyatları yatay bir seyir izlerken, kakao fiyatı ton başına yüzde 14,7 oranında düştü.

Avrupa Birliği’nin, orman alanlarına zarar veren üretim yöntemleriyle elde edilen ürünlerin ithalatına yönelik kuralların 1 yıl erteleneceği yönündeki haberler, özellikle kahve ve kakao fiyatlarının sert düşüş yaşamasına sebep oldu.