ABD Tarım Bakanlığı'na bağlı Gıda Güvenliği ve Denetim Servisi (FSIS), gerçekleştirdiği rutin denetimler sırasında hazır tavuk ürünlerinde Listeria bakterisine rastladığını bildirdi. Geri çağrılan ürünlerin etiket bilgileri ve tam listesi önümüzdeki günlerde halkla paylaşılacak. Şu an için "51205" veya "P-51205" kod numarasını taşıyan ürünlerin geri çağırma kapsamına alındığı ifade edildi.



Oklahoma merkezli BrucePac şirketi, 19 Haziran 2024 ile 8 Ekim 2024 tarihleri arasında üretilip ülke genelindeki market ve distribütörlere dağıtılan ürünlerinde Listeria bakterisi tespit edildiğini duyurdu.



TEHLİKELİ ENFEKSİYONLARA YOL AÇABİLİR

Listeria monocytogenes bakterisinin sebep olduğu listeriyozis enfeksiyonu, özellikle hassas gruplar için son derece tehlikeli bir durum oluşturuyor. Bu enfeksiyonun belirtileri arasında ateş, kas ağrıları, baş ağrısı ve sindirim sorunları bulunabilir. Hamile kadınlarda ise daha ciddi sonuçlara yol açarak düşük, ölü doğum veya erken doğuma sebep olabilir.



BU TAVUK ÜRÜNLERİNE DİKKAT

FSIS, hangi tavuk ürünlerinin risk taşıdığı konusunda kesin bilgi vermemekle birlikte, fırınlanmış tavuklar, soğuk tavuk dilimleri ve tavuk bazlı diğer hazır gıdaların tehlike arz edebileceği uyarısında bulundu. Vatandaşların bu ürünleri derhal imha etmeleri gerektiği tavsiye edildi. Şu ana kadar geri çağrılan ürünlerle ilgili bir hastalık vakası bildirilmedi. Bu gelişme, ABD'deki gıda güvenliği konusunun tekrar gündeme gelmesine neden oldu.