Sonbahar mevsiminde gerçekleştirilen geç budama işlemleri, bitkilerin ve ağaçların bir sonraki yıl daha canlı bir şekilde büyüyerek verimli meyve vermelerine yardımcı olmaktadır. Yaz sonlarına doğru yapılan erken budama uygulamalarının aksine, geç budama kışa hazırlık için ağaçları zorlu hava koşullarından korumaktadır. Bahçe uzmanları, budama işleminin kaliteli bir budama makası ve bahçe merhemi kullanılarak gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulamakta ve ekim ayında budanması gereken üç bitki ve ağaç türünü şu şekilde sıralamaktadır:
EKİMDE BU 3 AĞACI MUTLAKA BUDAYIN
Kayısı Ağacı
Kayısı ağaçlarının bir sonraki büyüme döneminde erken çiçek açabilmeleri adına, ekim ayının ortasına kadar budama işlemleri yapılmalıdır. Eylül ayında hasadı gerçekleştirilen bu ağaçlar, geç budama ile kış soğuklarına karşı daha dayanıklı hale gelecektir. Bahçıvanlar, yeni sürgünlerin gelişimi için dalların inceltilmesini önermekte ve uygun bir budamayla mayıs ayının ilk haftasında kayısı hasadine başlanabileceğini belirtmektedir.
Elma Ağacı
Ağustos ayında erken budama işlemi yapılan elma ağaçları için ekim ayının bitmeden ikinci bir budama işlemi yapılmalıdır. Eylül ayında meyve veren elma ağaçlarının, ekim döneminde inceltilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Dalların düzgün bir şekilde budanması, önümüzdeki yıl elmaların daha canlı ve güneşte olgunlaşmasını sağlayacaktır. Uzmanlar, budamanın dikey bir şekilde ve 40 cm'yi aşmayacak şekilde yapılmasının önemine dikkat çekerken, tomurcukların oluşacağı sürgünlerin budanmasının sakıncalı olduğunu da ifade etmektedir.
Ahududu Ağacı
Ekim ayında mutlaka budanması gereken önemli ağaçlardan biri de ahududu ağacıdır. Son zamanlarda popülerliği artan ahududuların, gelişememiş ve hasat edilmemiş sürgünlerinin budanması gerektiği önemlidir. Budama işlemi tamamlandıktan sonra, güçlü sürgünlerin iki hafta boyunca bırakılması ve bir tel yardımıyla desteklenmesi, bitkinin soğuk hava koşullarından zarar görmesini önleyecektir.