Yüksek enflasyon, Türkiye'de dar gelirli bireylerin yaşam koşullarını giderek zorlaştırıyor. En düşük emekli maaşının ve asgari ücretin açlık sınırının altında kalmasının ardından, Türkiye'de neredeyse bir pandemi haline dönüşen yoksulluk, araştırma raporlarında dikkat çekici sonuçların ortaya çıkmasına neden oldu.

TÜRKİYE'NİN EN YOKSUL ŞEHİRLERİ AÇIKLANDI

Verilerle manipülasyon yaptığı iddialarıyla eleştirilen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması'nın son raporunda Türkiye'nin yoksulluk haritasını duyurdu. 2023 yılı verilerini içeren rapora göre, Türkiye genelinde yoksulluk oranı yüzde 21,7 olarak belirlendi.

En yoksul şehirler ise şöyle sıralandı...



İncelemelerde, Türkiye'nin en yoksul coğrafi bölgesi TR82 olarak tanımlanırken, bu alanda yer alan en yoksul 3 şehir ise Kastamonu, Çankırı ve Sinop olarak belirlendi.

İSTANBUL'DA YOKSULLUK REKOR KIRDI

Bu 3 ilin ardından Türkiye'nin en yoksul bölgesi olarak İstanbul'un bulunduğu TR10 ve yüzde 21,7 ile Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan illerini kapsayan TRA2 bölgeleri izledi.

YOKSULLUĞUN EN AZ OLDUĞU ŞEHİRLER: GAZİANTEP, ADIYAMAN VE KİLİS

Yoksulluk oranının en düşük olduğu bölgeler ise yüzde 10,4 ile Gaziantep, Adıyaman ve Kilis'in yer aldığı TRC1, yüzde 12,9 ile Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt'in dahil olduğu TRC3 ve Şanlıurfa ile Diyarbakır illerini kapsayan TRC2 bölgeleri oldu. Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinin bulunduğu TR63 bölgesinde ise deprem felaketi nedeniyle alan çalışması gerçekleştirilemedi.