Rusya ile çatışma halinde olan Ukrayna, kış saatine kalıcı olarak geçme kararı aldı. Avrupa ülkeleri 30 Mart tarihinde yaz saatine geçerken, Ukrayna bu süreçte kış saatinde kalmaya devam edecek. Bu durum, Ukrayna'nın Avrupa kıtasında kalıcı kış saati uygulamasını benimseyen ilk ülke olmasına yol açacak. Ukrayna, söz konusu kararı, Rusya ile olan zaman dilimi farklılıklarını artırmak ve ülke genelinde tek tip "Kiev Saati" uygulamasını hayata geçirmek amacıyla aldığını belirtti. Gelecekte, yaz aylarında Moskova saati, Kiev'e nazaran bir saat geride olacak.
TÜRKİYE VE UKRAYNA ARASINDAKİ SAAT FARKI NE OLACAK?
Türkiye, sabit yaz saati uygulamasına geçtiği için yaz aylarında Ukrayna ile saat farkı bulunmamakta. Ancak Ukrayna'nın kış saati uygulamasını kalıcı hale getirmesiyle, Türkiye ile Ukrayna arasında 1 saatlik bir fark meydana gelecek. Bu, Türkiye'nin Ukrayna'ya göre 1 saat ileride olacağı anlamına geliyor.
SAAT DEĞİŞİKLİĞİNİ SONLANDIRAN ÜLKE SAYISINDA ARTIS
Dünya genelinde toplam 143 ülke saat değişikliği uygulamalarına devam ederken, aralarında Türkiye ve Brezilya’nın da bulunduğu 71 ülke, sabit saat uygulamasına geçiş yaptı. Avrupa Parlamentosu, 2018 yılında kıtada saat değişikliğinin kaldırılmasına karar vermişti. Ancak Avrupa Birliği ülkeleri, yaz saati mi yoksa kış saati mi uygulanacağı hususunda henüz bir görüş birliğine varamadıkları için bu değişiklik sürekli erteleniyor.
TÜRKİYE'DE SAATLER SABİT KALACAK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, kış saati uygulamasıyla ilgili yaptığı açıklamada, 2024 yılında saatlerin geri alınmayacağını ve kış saati uygulamasına geçilmeyeceğini ifade etti. Türkiye, 2016 yılından bu yana sabit yaz saati uygulaması ile devam ediyor.
Avrupa ülkeleri, 26 Ekim'i 27 Ekim’e bağlayan gece saatlerini geri alırken, Türkiye’de saatler sabit kalacak. Bu durumda, Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasındaki saat farkı 2 saate yükselecek.
ENERJİ TASARRUFU AMAÇLI YAZ SAATİ UYGULAMASI
Türkiye, 2016 yılından bu yana kalıcı yaz saati uygulamasını sürdürüyor. Uygulamanın temel amacı enerji tasarrufu sağlamakken, bu değişiklik Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kesinleştirilmiştir. Dünya genelinde yaklaşık yüzde 40'lık bir kesim, gün ışığından daha verimli yararlanmak ve enerji tasarrufu elde etmek amacıyla yaz saati uygulamasını sürdürmektedir.