Yeni bir araştırma, yılanların evrimsel süreçleri sırasında bacaklarını kaybettiğini ve bu uzuvların büyüme dönemlerinde yavaş gelişerek ya da tamamen durarak ortadan kalktığını ortaya koyuyor. Bu ilginç bulgular, yılanların bir zamanlar bacaklara sahip olduğu ve zamanla sürünme veya yüzme gibi adaptasyonlar sayesinde bu uzuvların fonksiyonunu yitirdiğini gösteriyor.

OKYANUSTA YAŞAYAN KERTENKELE BENZERLERİNDEN EVRİMLEŞTİ

Journal of Vertebrate Paleontology dergisinde yayınlanan bu araştırma, yılanların karada yaşayan veya okyanusta bulunan kertenkele benzeri canlılardan evrimleştiği hipotezini güçlendiriyor. Her iki durumda da hayvanlar, evrimsel süreç içerisinde ayaklarını daha az kullanmaya başlamış ve bu uzuvlar zamanla ortadan kaybolmuş.



YÜZMEK İÇİN AVANTAJ SAĞLADI

Araştırmanın baş yazarı Paris Doğa Tarihi Müzesi'nden Alexandra Houssaye, bu evrimsel değişimi şöyle açıklıyor: "Eğer bir uzuv hayatta kalmak için fayda sağlamıyorsa, gerileyerek ya da tamamen yok olarak evrimleşebilir. Yılanların durumunda, bacakların olmaması onların sürünme ve yüzme yeteneklerini artırarak evrimsel bir avantaj sağlamış olabilir."

90 MİLYON YILLIK FOSİL BULUNDU

Evrimsel Kanıt: Eupodophis descouensi Araştırmacılar, Eupodophis descouensi adı verilen tarih öncesi bir yılan fosilini inceleyerek evrimsel sürecin izlerini keşfetti. Yaklaşık 90 milyon yıl öncesine tarihlenen fosil, Lübnan topraklarında bulundu ve Kretase Dönemi’nden kalma olduğu ifade edildi. Yılanın evrimsel geçmişini daha iyi anlamak için bilim insanları, sinkrotron-radyasyon bilgisayarlı laminografi (SRCL) adı verilen gelişmiş bir görüntüleme tekniği kullandı. Bu teknoloji sayesinde fosilin iç yapısı, üç boyutlu bir model haline getirilmiştir.



İKİ KÜÇÜK ARKA AYAĞI VARDI

Oluşturulan model, yılanın iki küçük gerilemiş arka bacağı bulunduğunu ve ön uzuvlarının hiç mevcut olmadığını gösterdi. Bacaklardan birinin dizden bükülmüş olduğunu ve ayak bileği kemiklerine sahip olmasına rağmen, ayak ve parmak kemiklerinin kaybolduğunu belirleyen araştırmacılar, bu uzuvların modern kertenkele bacaklarına benzerlik taşıdığını keşfettiler.

Bacaklı Yılanların Evrimsel İpuçları Eupodophis gibi fosiller, yılanların kertenkeleden evrimleştiği teorisini desteklemektedir. Aynı döneme ait başka bir fosil olan Najash rionegrina da benzer şekilde iki küçük arka bacağı olan bir yılan türünü temsil etmekteydi. Brezilyalı paleontolog Hussam Zaher tarafından Arjantin’de bulunan bu fosil, yılanların bir zamanlar karada yaşamış olduğuna işaret eden anatomik özellikler taşımaktadır.



YILANLAR KARADA MI SUDA MI EVRİMLEŞTİ?

Yılanların karada mı yoksa denizde mi evrimleştiği hala tartışmalı bir konu. Houssaye, bu sorunun önümüzdeki 10 yıl içinde yanıtlanabilmesini umduğunu vurguluyor. Bilim insanları, hangi türün yılanların ortak atası olduğunu belirlemek için çalışmalarını sürdürürken, bu gizemin nihai yanıtını bir gün bulacaklarını hedefliyorlar.