Antioksidanlar, serbest radikalleri ortadan kaldırarak vücuttaki oksidasyon ve iltihaplanmayı azaltan bileşiklerdir. Çayın doğal yapısında antioksidanlar bulunmasına rağmen, içeceğe limon suyu ilave etmek bu faydalı bileşiklerin etkisini daha da artırabilir.



ANTİOKSİDAN ETKİSİNİ ARTIRMAK

Son yapılan araştırmalar, limon suyu eklenmiş ve soğutulmuş mate çayının antioksidan aktivitesinin yükseldiğini ortaya koymuştur. Bu şekilde çayı tüketenlerin, lezzetinin de daha iyi olduğunu ifade ettikleri gözlemlenmiştir. Benzer şekilde, yeşil ve siyah çaya C vitamini açısından zengin limon suyu ilave edilmesinin de antioksidan etkisini artırdığı daha önceki çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Patricia Bannan, çaya limon eklemenin antioksidanların daha kararlı ve vücut tarafından daha iyi emilir hale gelmesine katkı sağladığını belirtmektedir. Bannan, limonun çayın antioksidanları için doğal bir koruma sağladığını ve bu nedenle çaya limon eklemenin mantıklı bir tercih olduğunu vurgulamıştır.



ÇAYA LİMON EKLEMEK C VİTAMİNİ ARTIRIYOR

George Mason Üniversitesi'nde gıda bilimci olan Prof. Dr. Taylor Wallace, çaydaki kateşinlerin asidik olmayan ortamlarda kararsız olduğunu vurgulamaktadır. Limon suyu ve C vitamini, bu bileşiklerin bozulmasını engelleyerek etkinliklerini artırmaktadır. Çaya limon suyu eklemek, aynı zamanda aldığınız C vitamini miktarını da artırmaya yardımcı olmaktadır.



Çay ve limon ikilisinden en iyi faydayı sağlamak için uzmanların önerileri:

- Taze limon suyu tercih edin, bu sayede en yüksek C vitamini seviyesine ulaşabilirsiniz.
- Çay sıcaklığını 71°C'nin altında tutmaya özen gösterin, böylece limondaki antioksidanlar ve C vitamini korunur.
- Limonu, çay soğuduktan sonra ilave edin, böylece antioksidanlar daha iyi korunabilir.

Uzmanlar ayrıca, çaya süt eklemekten kaçınılması gerektiğini ifade ediyor. Yapılan araştırmalar, süt ürünlerinin çayın antioksidan kapasitesini etkileyebileceğini göstermektedir. Çayınızı en etkili şekilde tüketmek için süt yerine limon tercih etmenizi öneririz.