MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, geçtiğimiz yıl yaptığı bir değerlendirmede Türkiye'nin daha güçlü bir yapıya kavuşabilmesi için ülkenin 100 il ve 1000 ilçeden oluşması gerektiğini vurgulamıştı. 31 Mart Yerel Seçimleri sonrasında rafa kaldırılan bu tartışmalar yeniden gündeme gelirken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından sağlanan veriler doğrultusunda il olmaya uygun 19 ilçenin listesi hazırlandı.
17 Ağustos 1999'da meydana gelen Gölcük depremi sonrasında, Bolu'dan ayrılarak il statüsü kazanan Düzce, Türkiye'nin ilk ilini oluşturmuş ve böylece ülke genelindeki il sayısı 81'e yükseltilmişti. 25 yıl boyunca zaman zaman yeni il kurulması ile ilgili gündem oluşmuş olsa da, bu konu ile ilgili en somut açıklamalardan biri geçtiğimiz yıl MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den gelmişti.
Bahçeli, açıklamalarında "Yeni yüzyılda, 100 il ve 1000 ilçeden oluşan idari yapısıyla gücüne güç katmış bir Türkiye’yi inşa ve ihya etmemiz mümkündür" şeklinde ifadeler kullanmıştı.
Seçimlerin ardından geçen süreçte, il yapılması muhtemel ilçeler konusu yeniden gündeme geldi ve TÜİK verileri ışığında bir liste oluşturuldu.
İl Yapılması Beklenen İlçeler Açıklandı
İl olma potansiyeli taşıyan ilçelerin belirlenmesinde çeşitli kriterler rol oynuyor. En önemli faktörlerden biri, nüfus yoğunluğu. TÜİK’in Türkiye’deki 81 il ve 922 ilçe için paylaştığı en güncel rapordan yola çıkarak uzmanlar, il potansiyeli taşıyan ilçeleri şu şekilde sıralıyor:
Nazilli (Aydın)
Bodrum (Muğla)
Tarsus (Mersin)
İnegöl (Bursa)
Silopi (Şırnak)
Bandırma (Balıkesir)
Ceyhan (Adana)
Polatlı (Ankara)
Yüksekova (Hakkari)
Ereğli (Zonguldak)
Alanya (Antalya)
Çorlu (Tekirdağ)
Lüleburgaz (Kırklareli)
Kapaklı (Tekirdağ)
Manavgat (Antalya)
Kahta (Adıyaman)
Doğubayazıt (Ağrı)
Fatsa (Ordu)
Ödemiş (İzmir)