Yaprak sarma yapımında yaşanan en yaygın problemlerden biri, pişme sırasında sarmaların dağılmasıdır. Bu durumu engellemek için bazı önemli ipuçları bulunmaktadır.

İşte tam kalem gibi şekil alan ve dağılmayan yaprak sarma hazırlamak için dikkat edilmesi gereken püf noktaları:



* Yaprak sarma yaparken kullanılacak yaprakların kaliteli ve sağlam olmasına dikkat edilmelidir. Yaprakların kenarlarında yırtık veya delik olmamalıdır.

* Yaprakları haşlamak, sarma işlemini kolaylaştırır. Tuzlu su ile haşladığınız yaprakları hemen soğuk suya alarak süzünüz. Bu işlem, yaprakların daha esnek olmasını ve daha rahat sarılmasını sağlayacaktır.

* Sarmanın iç harcını oluşturacak olan pirinç, kıyma, soğan, baharat gibi malzemeleri önceden iyi bir şekilde hazırlamak gerekir. İç malzemeler homojen bir şekilde karıştırılmalıdır.

YAPRAK SARMA TARİFİ NASILDIR?

Malzemeler:


1 kg soğan
3 silme su bardağı pirinç
100 gr. dolmalık fıstık
100 gr. kuş üzümü
15 tatlı kaşığı şeker
3 tatlı kaşığı tuz
3 tatlı kaşığı nane
1,5 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı yenibahar
1/2 tatlı kaşığı karabiber



Yapılışı:


Kuş üzümlerini ayıklayıp soğuk suya alın, 1 saat beklettikten sonra süzün.


Soğanı ince yarım halka şeklinde doğrayın. Zeytinyağında fıstıkları hafif pembeleştirin, ardından doğranmış soğanları ekleyip iyice kavurun. Pirinçleri ilave edin ve renkleri değişene kadar kavurmaya devam edin.


Süzmüş olduğunuz kuş üzümlerini ekledikten sonra tuzu ilave edip karıştırın. Şeker ve naneyi sırayla ekleyip bir kez daha karıştırın. Üzerine 3 bardak su koyun, tencerenin kapağını kapatın ve kaynadıktan sonra ateşi kısın. Suyunu çektiğinde altını kapatıp tarçın, yenibahar ve karabiber ekleyin. 5 dakika sonra karıştırın.



1 kavanoz salamura Tokat yaprağını bir gece ılık suya koyarak bekletin. Sabah, 3-4 kez ılık suyu değiştirerek sarma işlemine geçmeden önce yaprakları suda bekletmeye devam edin. Yaprakları tek tek açın ve damar varsa kesin.


İki adet geniş tencerenin tabanına zeytinyağı koyun. Her tencereye halka halka doğranmış 1 soğan, 1 limon ve 1 havuç yerleştirin. Yaprakları büyüklüklerine göre ikiye veya üçe kesin.


Soğutulmuş iç harcı koyup sıkıca sarın. Beceri sahibi olanlar, yaprakları avuçlarının içinde hızlıca saracaktır. Ekşi tat sevenler için, tencere dolduğunda 10 adet ekşi can eriğini ekleyin (benim buzluğumda her zaman bulunur). Üzerine bir sıra dolma dizdikten sonra her tencereye 1,5 su bardağı su ekleyin. Üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin ve biraz şeker serpin. Dolmaları önce yaprakla kapatın, sonrasında bir tabak ile üzerini kapatın ve önce yüksek ateşte, ardından düşük ateşte pişirin.