EYT ile birlikte milyonlarca kişi emekli oldu ve bu yıl, emeklilik dilekçelerinin büyük bir kısmının EYT’liler tarafından oluşturması bekleniyor. Milyonlarca insana erken emeklilik fırsatı sunan EYT uygulaması sonrasında, 9 Eylül 1999 öncesi ve sonrası sigorta başlangıcı olanlar arasında emeklilik tarihlerinde 17 yıla kadar farklılıklar görüldü. Bu durum, kademeli emeklilik konusundaki tartışmaları daha da alevlendirmiş durumda.



SGK UZMANINDAN 3,5 YIL UYARISI

Sosyal güvenlik reformunun üzerinden 18 yıl geçtiğini hatırlatan SGK Başuzmanı İsa Karakaş, önümüzde 3,5 yıllık bir sürecin bulunduğunu belirterek, “Eğer bu süre içinde köklü değişiklik yapmazsak, sosyal güvenlik sistemimizin çökeceğini söyleyebilirim” ifadelerini kullandı ve şu noktaları dile getirdi.



“Biz sadece bir konuya odaklanıyor, diğer boyutları göz ardı ediyoruz. EYT ilişkisinde de bunu gözlemledik. Kademe neden ortaya çıktı? Çünkü sosyal güvenlikle ilgili yaptığınız düzenlemeleri incelerken istihdam boyutunu değerlendirmek zorundasınız.



Demografik verileri dikkate almanız gerekiyor. Bu yıl nüfusumuzda ani bir düşüş yaşandı ve önümüzdeki yıllarda durum daha da kötüleşecek. Peki, kimleri sosyal güvenlik sistemine dahil edeceğiz?”



“HERKES 65 YAŞINDA EMEKLİ OLACAK”

Sosyal medya platformlarında sıklıkla tartışılan emeklilik yaşının 70’e yükseleceği iddialarına da yanıt veren Karakaş, “Emeklilik yaşıyla ilgili yanlış bilgileri düzeltmemiz gerekiyor. Özellikle bazı medya organlarında, ‘emeklilik yaşı 70'e yükselecek’ şeklinde haberler çıkıyor. Emeklilik yaşı 70'e çıkmayacak” şeklinde konuştu.



“Biz zaten 2006 yılından bahsediyoruz. 2006 yılında sosyal güvenlik reformu yapıldığında, kadın ve erkekler için emeklilik yaşı 2048-2049 yıllarında 65 olacak şekilde belirlenmişti. Bizde maksimum 85. Ancak EYT ile beraber değişiklikler yapıldı ve yaş şartı kaldırıldı.



EYT dışında kalanlar için en erken emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60 olarak belirlendi. Kadınların bu avantajı ilerleyen yıllarda sona erecek. Çünkü sosyal güvenlik sistemimizde kadınlara yönelik bir pozitif ayrımcılık mevcut” ifadelerini kullanan Karakaş, şunları söyledi:



“Örneğin, önce kadınlar için 50, erkekler için 55 yaş belirlenmişti. Sonrasındaki reformda kadınların 3 yılı kayboldu. Şu anda kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olabiliyor. 2048 itibarıyla kadın ve erkek ayrımının sona ereceğini ve herkesin 65 yaşında emekli olacağını düşünüyorum.”



“EMEKLİLİK YAŞININ 70 OLMASI MÜMKÜN DEĞİL”

Emeklilik yaşının yükseltilmesinin kesinlikle mümkün olmadığını vurgulayan Karakaş, “Zaten emeklilik yaşı 65'e çıkarıldı. Emeklilikte kademelendirmenin mevcut olduğu bu durumda, 70'e yükselmesi imkansız” dedi.



Emeklilik yaşının artırılmasının ikinci bir EYT doğuracağını belirten uzman isim, “9 Eylül 1999'dan sonra sisteme dahil olanlar, bir gün farkla 17 ila 20 yıl geç emekli oluyorlar. Buna rağmen, ‘Emeklilik sistemimizi kademelendirin, daha adil hale getirin’ deniyor. Eğer emeklilik yaşını aniden 65 veya 70'e yükseltirseniz, büyük bir karmaşa doğar. Bu konuda hangi hükümet olursa olsun böyle bir şey yapmak söz konusu değildir. Gerçek durum bu” şeklinde değerlendirme yaptı.