Kuru fasulye, Türk mutfağının en çok tercih edilen yemeklerinden biridir. Ancak, bu lezzetli princi pişirirken karşılaşılan kabuklanma sorunu, pek çok ev hanımını ve aşçıyı zor durumda bırakmaktadır. Mardin mutfağındaki tecrübeli aşçılar bu sorunun üstesinden gelmek için özel yöntemler kullanmaktadırlar.
Türk mutfağının temel taşlarından biri olarak kabul edilen kuru fasulye, özellikle yöresel aşçılar tarafından titizlikle hazırlanır. Bu enfes yemeğin en önemli püf noktalarından biri ise kabuklanma ve parçalanma olmamasıdır. Peki, Mardin'de kuru fasulye nasıl pişirilir?
Kuru Fasulye İçin Gerekli Malzemeler;
500 gram kuru fasulye.
Yarım çay bardağı sıvı yağ.
2 adet orta boy kuru soğan.
1 yemek kaşığı domates salçası.
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber.
2 tatlı kaşığı tuz.
Kuru Fasulye Yapılışı;
Öncelikle fasulyeleri bir gün önce yıkayıp üzerini geçecek şekilde ılık suyla dolduralım.
Suda beklettiğimiz fasulyeleri düdüklü tencereye alalım ve 20-25 dakika kadar pişirelim.
Tenceremize yağ ekledikten sonra, yemeklik doğradığımız soğanları ilave ederek orta ateşte kavurmaya başlayalım.
Soğanlar kavrulmaya başladıktan sonra salçayı ekleyelim.
Tuz ve baharatları ilave ettikten sonra, süzülen kuru fasulyeleri tencereye ekleyelim.
Yemek karıştıktan sonra, üzerini iki parmak geçecek kadar sıcak su ilave edip karıştıralım ve 10 dakika pişirelim. Ardından ocağı kapatalım.
Kuru fasulye yemeğimiz servise hazır hale gelmiştir.
Kuru Fasulye Püf Noktası;
Bir gün önceden su ile ıslatılması çok önemlidir.
Pişirme işlemi sırasında orta ateşte pişirilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Kaynak: Habertürk, Youtube.com