Tarım ve Orman Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği denetimlerde, 81 ilde bulunan işletmelerden alınan örneklerde beklenmedik maddeler tespit edildi. Son bir haftadır sürekli yayımlanan listelerle gıda teröristlerinin kimlikleri açığa çıkarıldı.
Ürünlerinde domuz eti bulunan, ancak mahkeme kararıyla isminin açıklanmasını engelleyen ünlü köfte zinciri ve yüzlerce şubesi bulunan fast food markasının hamburgerlerinde dana eti yerine kanatlı etinin bulunması, gündemi işgal etmeye devam ediyor.
Mide bulandıran skandal zincirine yeni bir halka, Başkent'ten geldi. Halkın oylarıyla seçilen 600 milletvekili barındıran TBMM'de kabul edilen kanun teklifi büyük bir tepki yarattı.
AT, EŞEK, DOMUZ ETİNDE VERGİ MUAFİYETİ
Türkiye Cumhuriyeti ve Sudan Cumhuriyeti arasında Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması çerçevesinde Cumhurbaşkanına doğrudan yetki verilmesine ilişkin tasarının Dışişleri Komisyonu'nda kabul edilmesiyle birlikte, Türkiye, Sudan'dan yapılacak 500 ton at, eşek ya da 500 ton domuz eti ithalatında vergi almayacak.
GIDA TERÖRİSTLERİNİN İŞİNE YARAYACAK
Anlaşmanın onaylanması; at, eşek ve katır etinin kesin olarak ithal edileceği anlamına gelmese de Türkiye'nin mevcut ahlaki, sosyal ve ekonomik durumu ile denetim eksiklikleri, gıda teröristlerine avantaj sağlayacak.
"SAYFALARCA SÜREN GÜMRÜK İNDİRİMİ"
İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökçe, Dışişleri Komisyonu'nda onaylanan kanun teklifini paylaşarak, konuyu eleştirdi:
"Türkiye'de tarımsal destekler yetersizken, çiftçilerimiz üretim yapmakta güçlük çekerken, yerel yönetimler çiftçimizi desteklemek için yoğun çaba sarf ederken tarımsal üretimimizi derinden etkileyecek bu anlaşmayı hayret ve üzüntüyle karşılıyorum. At, eşek ve domuz eti ithalatına kadar uzanan geniş gümrük indirimleri ile Sudan çiftçisi ve üreticisi kazanç sağlarken, ne yazık ki kendi çiftçimiz kaybetmekte. TBMM'nin bu teklifi reddetmesini ve kendi çiftçimizi destekleyecek uygulamaların hayata geçmesini umuyoruz."
"NİYE ŞAŞIRIYORUZ Kİ?"
İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, yaşanan gelişmeler hakkında şunları söyledi:
Sudan’dan, daha 5 ay önce sıfır gümrükle domuz eti ithalatı için anlaşma yapıldı. Şimdi meşhur bir köfteci de domuz etine rastlandı diye neden şaşırıyoruz?
TARIM VE GIDA'DAN AÇIKLAMA
Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, "domuz etinin kasaplık etler sınıfına alındığı" yönünde yapılan dezenformasyon ve manipülasyonların gerçeği yansıtmadığını duyurdu.
Genel Müdürlük, et düzenlemesi hakkında sosyal medyada gündeme gelen iddialara yanıt verdi.
Açıklamada, "Bazı sosyal medya hesaplarından 'domuz etinin kasaplık etler sınıfına alındığı' şeklinde dolaşıma sokulan Türk Gıda Kodeksi Çiğ Kırmızı Et ve Hazırlanmış Kırmızı Et Karışımları Tebliği yürürlükte değildir. Et ürünlerine ilişkin hâlâ geçerli olan Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et Karışımları Tebliği'nde domuz etine dair bir tanım, ifade veya atıf bulunmamaktadır." ifadelerine yer verildi.
"TÜRKİYE'NİN BU ÜRÜNLERE İHTİYACI VAR MI?"
İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, konuyu meclis gündemine bir soru önergesi ile taşıdı. Öztürk, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a Türkiye'nin bu ürünlere neden ihtiyaç duyduğunu sordu.