Türkiye'de son dönemde meydana gelen cinsel istismar olaylarının ardından hadım yasası tekrar gündeme geldi. Ceza İnfaz Kanunu'nda mevcut düzenlemeler çerçevesinde yer alan hadım yasasının yürürlüğe girip girmeyeceği konusunda Adalet Bakanı Tunç'tan açıklamalar geldi. İyi hal indiriminin tartışmasız olduğunu belirten Bakan Tunç, "Toplumdan gelen eleştirileri dikkate almalıyız" ifadelerini kullanarak, mevcut mevzuatın hadım yasasına uygun olduğunu vurguladı. Bu açıklamanın ardından vatandaşlar, söz konusu yasanın detaylarını araştırmaya başladı. Peki, Hadım Yasası çıkacak mı ve nasıl işlev gösterecek? Hadım Yasası nedir ve uygulama şekli nasıldır?
HADIM YASASI MI ÇIKACAK, NASIL İŞLEYECEK?
Bakan Tunç, "Cinsel suçlara yönelik hadıma ilişkin bir düzenleme yapılması günümüzde mümkün mü?" sorusuna şu şekilde yanıt verdi:
"Ceza İnfaz Kanunu'muz gündeme geldiğinde, geçmişte Adalet Komisyonu üyesi olarak bu konuyu hatırlıyorum. Ceza İnfaz Kanunu'nun 108. maddesinde tıbbi tedaviye karar verme yetkisi mevcuttur. Bu anlamda mevzuatımız buna uygundur. Belki burada uygulamayı geliştirecek şekilde yeni bir düzenleme yapılabilir."
Hadım Yasası ile ilgili gelişmeler yaşandıkça haberimizde bilgilere yer vereceğiz.
HADIM YASASI NEDİR, NASIL UYGULANACAK?
Hadım yasası, Ceza İnfaz Kanunu'nda mevcut düzenlemelere göre yer almaktadır. Kanun gereğince mahkûmların "tıbbi tedaviye" tabi tutulması, hakim takdirine bırakılmıştır.
Madde şu şekildedir:
"188. madde hariç, bu suçlardan dolayı hapis cezasına mahkum olanlar hakkında, cezanın infazı esnasında ve koşullu salıverildikleri takdirde denetim süresi içinde, aşağıdaki tedavi veya yükümlülüklerden bir veya birkaçına infaz hâkimi tarafından karar verilir:
a) Tıbbi tedaviye tabi tutulmak
b) Tedavi amaçlı programlara katılmak"
HADIM NEDİR?
Söz konusu terim, genellikle erken yaşta hadım edilmiş bir erkeği ifade etmektedir. Bazı tarihi metinlerde "hadım", hadım edilmemiş ancak iktidarsız, bekar bireyler veya nikah kurmadan çocuk sahibi olmak istemeyen bir erkeğe atıfta bulunabilir.
Hadım işlemi, "bir kişinin üreme organlarının cerrahi bir müdahale ile çıkarılması veya işlevsiz hale getirilmesi" anlamına gelir. Bu işlem genellikle testislerin alınması ile gerçekleştirilir ve kişinin cinsel ve üreme yeteneğini kalıcı olarak kaybetmesine yol açar.