Staj ve çıraklık döneminde mağduriyet yaşayan bireyler, Türkiye'de uzun yıllardır hak kaybı yaşadıklarını ifade ederek çözüm arayışlarını sürdürüyor. Özellikle 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi bulunan kişiler, staj ve çıraklık dönemlerinde sınırlı süreli sigorta girişleriyle emeklilik haklarından faydalanamıyor. Bu durum, birçok bireyin EYT kapsamında bile emeklilik hakkı elde edememesine neden oldu.

Sosyal Güvenlik Kurumu uzmanı Özgür Erdursun, staj ve çıraklık yasasıyla ilgili olarak sosyal medya üzerinden bir değerlendirme yaptı. Erdursun, "Herkes staj yapmış değil. Ancak aşağıda belirtilen koşullara uygunsanız, doğum borçlanması ile EYT'li olmanız mümkündür" diyerek izlemeleri gereken yol haritasını açıkladı.


ERKEN EMEKLİLİK İÇİN MERAK EDİLEN FORMÜL

“8 Eylül 1999 tarihinden önce staj ve çıraklık süresi bulunanların işe başlama tarihleri emeklilik için dikkate alınmaz. Ancak staj başlangıcından sonra doğum yapan kadınlar, doğum borçlanması hakkından yararlanarak işe başlama tarihlerini geriye çekebilirler” diyen Erdursun, konuyu somut bir örnekle açıkladı:

“1 Ağustos 1994'te staj başlatan ve 1 Ağustos 2000'de sigortalı olan, 1 Eylül 1999'da çocuk sahibi olan bir kadın, bu tarihler arasındaki süreyi borçlanabilir. Bu durumda 1 Ağustos 2000 işe başlama tarihi, 1 Eylül 1999'a kadar geriye alınabilir ve EYT'li olma imkanı doğabilir” ifadelerini kullanan uzman, şöyle devam etti:

“1 Nisan 1996’da stajı başlayan ve 1 Eylül 2002'de tüm kolara tabi sigortalı olan, 1 Ağustos 2000'de doğum yapan bir kadın, 720 gün doğum borçlanması yapabilir. Bu durumda 1 Eylül 2002 işe başlama tarihi, 720 gün geriye alınarak, ilk işe başlama tarihi 1 Eylül 2000 yılı olur. Ancak bu durumda EYT'li olamaz.”


DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KRİTERLER!

Erdursun, paylaşımının devamında, "Eğer siz de bu durumu yaşıyorsanız, staj başlangıcınız, tüm sigorta kollarına tabi sigorta başlangıcınız ve doğum tarihlerinize dikkat ederek, doğum borçlanması ile EYT'li olup olamayacağınızı öğrenebilirsiniz" şeklinde bilgi verdi.