Genel olarak, ıhlamurun hazırlanmasında kaynatma yöntemi tercih ediliyor. Fakat bu yaklaşım, ıhlamurun barındırdığı faydalı bileşenlerin kaybolmasına neden olmaktadır. Ihlamuru kaynağında kullanmak, antioksidan özellikteki polifenollerin azalmasına ve sağlık açısından önemli olan katkılarının düşmesine yol açar.
BESİN DEĞERLERİNİ AZALTMAKTADIR
Ihlamurun sağladığı faydalardan tam anlamıyla yararlanabilmek için kaynatma yönteminin yerine demleme yöntemi tercih edilmelidir. Çiçek, yaprak veya uçucu yağ içerikli bitki çayları, "infüzyon" adı verilen demleme tekniği ile hazırlanmalıdır.
Bu yöntemde, kaynar su 5 dakika bekletildikten sonra 1 tatlı kaşığı ıhlamur eklenir ve 5 dakika demlenmeye bırakılır, sonrasında süzülerek tüketilir. Bu uygulama, adaçayı, rezene ve melisa gibi diğer bitki çayları için de geçerlidir. Aksi halde, bitkiler kaynatıldığında uçucu yağlar kaybolmakta ve sağlık faydaları azalmaktadır.
IHLAMURUN DEMLEME YÖNTEMİ NEDİR?
Kurutulmuş ıhlamur çiçeği ve yaprak karışımından 1 tatlı kaşığı kadar alınmalı, üzerine 1 bardak kaynar su eklenmeli ve 10 dakika demlemeye bırakılmalıdır. Bu şekilde hazırlandığında ıhlamur, içeriğindeki kuersetin ve kaempferol gibi antioksidan bileşenlerle grip ve soğuk algınlığı semptomlarını hafifletir, sindirim sistemi problemlerini ve kas spazmlarını azaltır, ayrıca diüretik etkisi sayesinde idrar söktürmeye yardımcı olur.