Sağlıklı protein kaynakları denildiğinde akıllara genellikle bitkisel proteinler, yumurta ve balık gelir. Ancak her balık türü düşündüğümüz kadar faydalı olmayabilir. Bazı balıklar, arsenik, alüminyum ve civa gibi ağır metaller barındırma riski taşımaktadır. Bu nedenle balık seçerken dikkatli olmak ve hangi türlerin daha sağlıklı olduğu konusunda bilgi sahibi olmak son derece önemlidir.
50 YAŞ ÜSTÜNDEKİLER SAKIN YEMEYİN
Genellikle sağlıklı balıklar arasında yer alan uskumru, orkinos ve somon, lezzetiyle de sıkça tercih edilmektedir. Ancak bu balıklar yüksek yağ içeriği nedeniyle yaşlı bireylerde damar sertliği riskini artırabilmektedir. Diğer taraftan, orkinos (ton) türü balık ise ağır metal içeriği barındırmaktadır.
ÖZELLİKLE YAŞLILARIN TÜKETMESİ GEREKEN BALIKLAR
Doktorlar, 50 yaş üstündeki bireylere ringa balığı tüketmelerini öneriyor. Ringa, hücreleri oksidasyondan koruyarak vücutta doğal bir antioksidan olan selenyum açısından zengin bir besin kaynağıdır. Ayrıca, sazan balığı da yaşlılar için faydalı bir seçenek olarak öne çıkıyor. Bu iki balık türü için günlük önerilen tüketim miktarı ise 50-100 gram arasında değişmektedir.
Yüksek protein içeriği ile dikkat çeken bu balıklar, metabolizmayı desteklemekle kalmayıp, beyin ve omurilik işlevlerinin iyileşmesine de katkı sağlamaktadır. Bu nedenle yaş ilerledikçe sağlıklı beslenme alışkanlıklarının geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır.