Norveç'te yapılan kapsamlı bir araştırma, en sağlıklı kahve türünü belirledi. Çalışmada, farklı kahve tüketim alışkanlıklarına sahip bireylerin kalp hastalığı riski üzerindeki etkilerine odaklanıldı. Katılımcılar, içtikleri kahve miktarına göre 1-2 fincan, 3-5 fincan ve 5 fincandan fazla kahve içenler olarak üç gruba ayrıldı.
Filtre, toz ve kapsül kahve türleri arasındaki karşılaştırmada, kadınların ortalama olarak dört fincandan az, erkeklerin ise beş fincandan fazla kahve tükettiği gözlemlendi. 20 binden fazla kişi üzerinde gerçekleştirilen bu çalışmada, belirli bir kahve türünün kandaki kolesterol seviyesini en az artırdığı ve bu sayede kalp krizi riskini azaltabileceği tespit edildi.
Sonuçlar, filtre kahvenin kolesterol seviyelerini diğer kahve çeşitlerine oranla yaklaşık beşte bir oranında daha az yükselttiğini ortaya koydu. Araştırmacılar, yüksek kahve tüketiminin bile küçük sağlık etkilerinin ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.
Günde iki fincandan az kahve tüketen bireylerin hangi tür kahve içtikleri konusunda endişelenmelerine gerek yokken, günde üç fincandan fazla kahve tüketenlerin daha dikkatli olmaları gerektiği ifade edildi.
Londra Üniversitesi, St George's'te öğretim üyesi Dr. Dipender Gill, "Kahve tüketimi ile kolesterol seviyeleri arasındaki ilişki, cinsiyet ve demleme yöntemi gibi faktörlere bağlı olarak değişim göstermektedir. Bu konuda dikkatli olunması büyük önem taşımaktadır." dedi.