Kış mevsiminin gözde sebzelerinden biri olan pırasa, soğangiller familyasından gelmektedir. Dondurucuda üç ay süreyle korunabilen pırasanın sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Ancak uzman hekimler, pırasanın tüketim şeklinde dikkat edilmesi gereken noktaları vurguluyor. Pırasayı yanlış bir şekilde yerseniz, vücuttaki kalsiyum seviyesini önemli ölçüde düşürebilir.



KANSERE KARŞI ÖNEMLİ KORUMA

Pırasa, içerdiği kamferol sayesinde kan damarlarındaki hasarları azaltmada yardımcı olduğu belirlenmiştir. Yüksek folat içeriği, kalp sağlığının korunmasına katkı sağlar. Aynı zamanda, güçlü bir antioksidan olan gallik asit sayesinde yaşlanma etkilerini geciktirici özellik taşımaktadır. Ayrıca, pırasanın içeriğindeki sülfürlü bileşikler, kolon kanseri başta olmak üzere çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu etkiler sunmaktadır.



BU ŞEKİLDE TÜKETMEYİN

Pırasanın buzdolabında yıkanmadan yaklaşık bir hafta, dondurucuda ise üç ay süreyle saklanması mümkündür. Pişirildikten sonra buzdolabında saklandığında, maksimum tazelik süresi 48 saatle sınırlıdır.



Bir porsiyon pırasa; kanın pıhtılaşması için önemli olan K vitamini ihtiyacının yaklaşık %30'unu, mangan ihtiyacının %13'ünü ve C vitamini ihtiyacının %6'sını karşılama kapasitesine sahiptir. Pırasa, birçok faydasına karşın yüksek oksalat bazıları nedeniyle aşırı tüketimi, kalsiyum emilimini olumsuz koşullara sokabilir.



Ayrıca, sindirim sisteminde gaz oluşturabilen etkisi nedeniyle, sindirim problemleri yaşayan bireylerin pırasayı iyi pişirerek ve küçük miktarlarla tüketmeleri önerilmektedir.