Uzman Diyetisyen Işın Sayın, Türk mutfağının vazgeçilmez besinlerinden birisi olan yumurtanın doğru pişirme yöntemleri ile tüketildiğinde sağlık açısından önemli yararlar sunduğunu ifade etti. Sayın, rafadan yumurta ile haşlanmış yumurta arasında hangisinin daha sağlıklı olduğuna dair açıklamalarda bulundu. Ayrıca, yumurtanın sarısındaki yüksek A vitamini içeriği ile görme yetisini desteklediğini, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve hücre yenilenmesine yardımcı olduğunu dile getirdi.



Yumurta, B vitaminleri bakımından da zengin bir besin olup saç, tırnak, cilt ve beyin sağlığı için önemli bir kaynak özelliği taşımaktadır. Ancak, pişirme biçiminin bu besinden en iyi şekilde faydalanabilme potansiyelimizi etkilediğini vurgulayan Sayın, "Yumurta, toplamda 10 dakika boyunca pişirilmeli ve kaynamaya başladıktan sonra ateş kısılmalıdır. Bu yöntemle besin değeri en üst seviyeye ulaşır" şeklinde bilgi verdi.



YUMURTAYI SAKIN BÖYLE PİŞİRMEYİN

Yarım pişmiş ya da çiğ yumurtaların sağlık açısından bazı olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çeken Sayın, "Kayısı kıvamında veya tam pişmemiş yumurtada biotin isimli vitamin, avidin isimli protein ile bağlanır ve bu bileşenlerden faydalanmamız mümkün olmaz. Ancak, tam olarak pişirilmiş bir yumurta tüketildiğinde bu olumsuz etki ortadan kalkar" şeklinde konuştu.



Sayın, yumurta sarısının etrafında 10 dakikadan fazla pişirildiğinde meydana gelen yeşil-gri halkaya da vurgu yaptı. "Bu halka, demir emilimini olumsuz etkiler. Oysa yumurta, demir eksikliği anemisi için oldukça faydalı bir gıda maddesidir" dedi.