Saadet Partisi'nin Kurucu Genel Başkanı ve Yüksek İstişare Kurulu üyesi olan, aynı zamanda ESAM Genel Başkanı Recai Kutan, 94 yaşında tedavi gördüğü Güven Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.
Saadet Partisi'nden yapılan açıklama şu şekilde:
BAŞIMIZ SAĞOLSUN Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanımız ve Yüksek İstişare Kurulu Üyemiz, değerli büyüğümüz Recai Kutan, Hakkın rahmetine kavuşmuştur. Milletimiz ve camiamızın başı sağ olsun.
Taziye ile ilgili olarak Saadet Partisi'nden yapılan açıklamada, "Kurucu Genel Başkanımız ve Yüksek İstişare Kurulu Üyemiz Merhum M. Recai Kutan’ın cenazesi yarın (8 Ekim) öğle namazının ardından Ankara Karşıyaka Ahmet Efendi Camii’nde kılınacaktır. Cenaze namazının ardından, Karşıyaka Mezarlığı’na defnedilecektir" denildi.
KUTAN İÇİN SAADET PARTİSİ'NDEN TAZİYELER KABUL EDİLİYOR
Diğer taraftan, Kutan için taziyeler bugün Saadet Partisi Genel Merkezi'nde kabul edilmektedir.
RECAİ KUTAN KİMDİR?
Mehmet Recai Kutan, 5 Nisan 1930'da Malatya'da dünyaya gelmiştir. Necmettin Erbakan’ın en yakın çalışma arkadaşlarından biri olan Kutan, Millî Görüş Hareketi'nin önde gelen isimlerindendir.
İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nden 1952 yılında mezun olduktan sonra, 1952-1969 yılları arasında Devlet Su İşleri'nde görev almıştır. 1969 yılında Türk Mühendislik Müşavirlik Anonim Şirketi'ni kurmuştur. 1974-1980 yılları arasında Millî Selamet Partisi (MSP) Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlenerek siyasi çalışmalar yürütmüştür.
1977 seçimlerinde Millî Selamet Partisi'nden Malatya milletvekili olarak seçilmiş ve 1977 koalisyon hükümetinde imar ve iskân bakanı olarak görev yapmıştır. 12 Eylül Darbesi sonrasında diğer MSP yöneticileriyle birlikte 9,5 ay hapis cezasına çarptırılmıştır.
1983 yılında kurulan Refah Partisi'nin genel başkan yardımcılığı görevini üstlenmiş ve Refah Partisi'nden Malatya milletvekili olarak meclise girmiştir. 1996-1997 yılları arasında 54. Hükümette enerji ve tabii kaynaklar bakanı olarak hizmet etmiştir.
Refah Partisi'nin kapatılmasının ardından yeni kurulan Fazilet Partisi'nin genel başkanlığına seçilmiş ve 1999 genel seçimlerinde Meclis'e girmeyi başarmıştır. Rahşan Affı'na destek vermiş, 21 Aralık 2000'de yapılan oylamada kabul oyu kullanmıştır.
Fazilet Partisi'nin daha uzun bir süre kapatılmasının ardından, 2001 yılında Saadet Partisi'nin kurucuları arasında yer almış ve kurucu genel başkanlık görevini üstlenmiştir. Genel başkanlık görevini sürdüren Kutan, 11 Mayıs 2003 tarihinde düzenlenen 1. Olağan Kongre'de bu görevi Necmettin Erbakan’a devretmiştir. Ancak, 29 Aralık 2003’te Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Erbakan'ın kesinleşmiş hapis cezası sebebiyle görevlerinden ayrılmasını istemiştir. Erbakan, 30 Ocak 2004’te parti üyeliğinden ve genel başkanlıktan istifa etmiştir.
Bu durumun ardından Recai Kutan, genel başkanlık görevini vekaleten yürütmeye başlamıştır. Kutan, 8 Nisan 2006’da gerçekleştirilen 2. Olağan Kongre'de, genel başkanlık görevini bu kez seçimle üstlenmiştir. 2007 genel seçimlerinden sonra ise genel başkanlık görevini, 26 Ekim 2008’de yapılan 3. Olağan Kongre'de Numan Kurtulmuş'a devretmiştir.
Recai Kutan, Saadet Partisi Yüksek İstişâre Kurulu'ndaki üyeliğinin yanı sıra, kurucuları arasında yer aldığı Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin genel başkanlığını da yürütmektedir.