Evde Su Böreği Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Özellikler
- Yufkaların her katına eşit miktarda sıvı yağ ve süt karışımı sürerek katmanların her birinin lezzetli olmasını sağlamak önemlidir.
- Börek fırına verilmeden önce üzerine yumurta sarısı sürmek, onun güzel bir şekilde kızarmasına yardımcı olur.
- Fırından çıkan böreğin üzerine bir bez örtüldüğünde, dinlendirildiğinde daha lezzetli bir tat elde edilir.
Su Böreği İçin Gerekli Malzemeler
Su böreği hamuru için:
3,5 su bardağı un
6 adet yumurta
1,5 tatlı kaşığı tuz
Hamuru haşlamak için:
1,5 litre sıcak su
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
Böreğin katmanları için:
½ çay bardağı sıvı yağ
125 gram tereyağı (yaklaşık 8,5 yemek kaşığı)
Börek iç harcı için:
600 gram beyaz peynir
Su Böreği Nasıl Yapılır?
Su böreği hazırlamak için ilk olarak bir kâse alalım. İçine 6 adet yumurtayı kırarak tuz ekleyelim ve güzelce çırpalım.
Tuzlu yumurtaların üzerine un ekleyelim. 3,5 su bardağı unu yavaşça ekleyip, tahta bir kaşık ile karıştırdıktan sonra hamuru el ile yoğurmaya başlayalım.
Su böreği hamuru, diğer börek hamurlarına kıyasla daha yumuşak olmalıdır.
Orta yumuşaklık seviyesine geldiğinizde yoğurma işlemini durdurabilirsiniz.
Bir tezgâhın üzerine un serpelim ve hamuru oraya alalım.
Ellerimizi unlayarak hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler ayıralım.
Hazırlanan bezeleri un serpilmiş bir tabağa koyarak üzerlerini buzdolabı poşetiyle kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz.
Tereyağını sıvı yağ ile karıştırarak ocakta eritelim ve böreğin katmanlarına sürmek üzere bir kenara alalım.
Yarım saat dinlendikten sonra bir beze alarak açmaya başlayalım. Yufkamızı ince olacak şekilde açalım.
Tepsi tabanına tereyağı sürelim ve yağlı kağıt yerleştirerek hamuru yerleştirelim.
Yufkanın üzerine sürmek için, hafifçe eritilmiş tereyağından fırça yardımıyla az miktarda sürelim.
Derin bir tencereye su koyalım ve yeterince su ekleyerek kaynatalım.
Kaynayan suya ikinci yufkayı ekleyip 30 saniye bekletelim. Kaynama sırasında yufkanın kenarlarının yapıştığını gözlemlerseniz, kepçe ile düzeltebilirsiniz.
Yufkayı 30 saniye kaynattıktan sonra sudan çıkarıp soğuk suyun içine atalım. Bir süre beklettikten sonra fazla suyunu almak için sıkalım.
İlk yufkanın üzerine serelim ve katmanlar arasına erimiş tereyağı sürmeyi unutmayalım.
Tepsinin ortasına geldiğinizde beyaz peyniri koyabilirsiniz. Peynir harcını yufkanın üzerine serdikten sonra diğer katmanlar için aynı işlemi tekrarlayın.
Böreğin en üst katmanına erimiş tereyağını fırça yardımıyla sürün.
Önceden ısıtılmış 210 derece alt üst fırında 1 saat 20 dakika pişirin.
Pişen su böreğini fırından çıkarın ve üzerine mutfak havlusu ya da bez örtün. 10 dakika dinlendirin.
Hazırladığınız su böreğini dilimleyerek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Fotoğraflar: youtube.com