Bilim insanları, günde 10.000 adım atma hedefinin uzun ömür ve sağlık açısından bilimsel bir dayanağının bulunmadığını, bu durumun aslında eski bir pazarlama taktiği olduğunu belirtiyor. Cerrah Kenneth P. Moritsugu, “10.000 adım hedefi, bir Japon firmasının piyasaya sürdüğü adımsayar cihazıyla popülerleşmiş bir slogandan ibarettir” ifadelerini kullandı.
Harvard Üniversitesi Brigham and Women’s Hospital araştırmacılarının gerçekleştirdiği yeni bir inceleme, günde 4.400 adım atmanın uzun ömür ve sağlıklı yaşam için yeterli olduğunu ortaya çıkardı. Adım sayısının artmasıyla birlikte erken ölüm riskinin de azaldığını belirten çalışma, bu azalma oranının günde yaklaşık 7.500 adım seviyesine ulaştığında sabitlendiğini göstermektedir.
Bununla birlikte, Scientific Reports dergisinde yayımlanan başka bir araştırma, sağlık açısından atılan adım sayısından ziyade doğada geçirilen zamanın daha önemli olduğunu savunuyor. Özellikle Japonların “orman banyosu” olarak adlandırdığı doğada yürüyüşlerin, kan basıncını düşürdüğü, kalp atış hızını dengelediği ve stres hormonlarını azalttığı ifade ediliyor. Ayrıca, kaygı, depresyon ve yorgunluk gibi olumsuz etkilerin de bu yürüyüşler sayesinde azalması öne sürülüyor.
Bilim insanları, araştırmada yer alan 20.000 kişinin haftada en az 120 dakikasını doğada geçirdiğinde genel sağlık durumlarının ve ruh hallerinin iyileştiğini vurgulamaktadır. Haftada bu süreyi geçiremeyen doğa yürüyüşlerinin ise sağlık açısından belirgin bir fayda sağlamadığını belirtmektedirler.