İzmir’in Saklı Tadına Dikkat! Kalem Sarma Tarifiyle Tanışın
1 kavanoz salamura Tokat yaprağını bir gece ılık suya koyarak bekletin. Sabah, 3-4 kez ılık suyu değiştirerek sarma işlemine geçmeden önce yaprakları suda bekletmeye devam edin. Yaprakları tek tek açın ve damar varsa kesin.
İki adet geniş tencerenin tabanına zeytinyağı koyun. Her tencereye halka halka doğranmış 1 soğan, 1 limon ve 1 havuç yerleştirin. Yaprakları büyüklüklerine göre ikiye veya üçe kesin.
Soğutulmuş iç harcı koyup sıkıca sarın. Beceri sahibi olanlar, yaprakları avuçlarının içinde hızlıca saracaktır. Ekşi tat sevenler için, tencere dolduğunda 10 adet ekşi can eriğini ekleyin (benim buzluğumda her zaman bulunur). Üzerine bir sıra dolma dizdikten sonra her tencereye 1,5 su bardağı su ekleyin. Üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin ve biraz şeker serpin. Dolmaları önce yaprakla kapatın, sonrasında bir tabak ile üzerini kapatın ve önce yüksek ateşte, ardından düşük ateşte pişirin.