Türkiye'de kış aylarında popülerlik kazanan kelle paça çorbası, özellikle çocukların kol ve ayak kırıkları sonrasında uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Ancak bu çorbanın bazı sağlık riskleri mevcut. Küçükbaş ve büyükbaş hayvanların kesilmiş kelle ve ayak bölümlerinin kullanılmasıyla hazırlanan bu yemek, sakatat özelliği nedeniyle yüksek yağ ve kalori oranı barındırmaktadır.
KELLE PAÇA TÜKETİRKEN DİKKAT
Kelle paça çorbası kış mevsiminde hastalıklara karşı vücut direncini artırma potansiyeline sahip olmasına rağmen, sıkça tüketime bağlı olarak karaciğer ve böbreklerde kalıcı hasar oluşturabilir. Ayda birkaç kez yenilmesi önerilen bu çorbanın, bol miktarda kolajen içermesi eklem ağrılarına iyi gelsede yüksek yağ içeriğinden ötürü kilo artışını tetikleyebilir ve obezite riski oluşturabilir.
DAHA SAĞLIKLI ALTERNATİFLER
Uzmanlar, kelle paçaya alternatif olarak iki sağlıklı çorba önermektedir.
İşte o çorbalar:
Tavuk Çorbası: Grip ve çeşitli enfeksiyonlara karşı etkili olduğu bilinen tavuk çorbası, bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve hastalıklara karşı direnç sağlamaktadır. Kış aylarında bu çorbanın sık şekilde tüketilmesi önerilmektedir.
Morina Balığı Çorbası: Türkiye'de nadir olarak tüketilen morina balığı çorbası, zengin besin içeriği ile kelle paçadan daha sağlıklı bir alternatif olarak öne çıkmaktadır. Morina balığının derisinden elde edilen aminoasit özellikleri taşıyan kolajen peptitler, eklem ağrılarına iyi gelmektedir.