Bakanlık, taklit ve tağşiş ürünler konusunda yaptığı yeni güncellemelerle vatandaşları uyarmaya devam ediyor. Güvenilirgida.com üzerinde yayımlanan güncel listede, pek çok marka ve restoranın insan sağlığını tehlikeye atan ürünler sattığı bildirildi. Özellikle restoranlarda kullanılan etler ile marketlerde satışa sunulan yağ, peynir ve baharat gibi ürünlerde önemli sahtekarlıkların tespit edildiği vurgulandı.
İZİN VERİLMEYEN KİMYASALLAR EKLENMİŞ
Bakanlığın yaptığı bu ifşalar, vatandaşların tükettikleri ürünlerin güvenilirliği konusunda daha dikkatli olmalarını sağladı. Restoranlarda “tek tırnaklı hayvan” etlerinin kullanıldığı, zeytinyağı ve tereyağında sahtecilik yapıldığı belirtildi. Ayrıca, baharat üreticilerinin, ürünlerine yasaklı kimyasallar eklediği ifade edildi. Yağ üreticilerinin de ürünlerine tohum yağı ekleyerek tüketicileri yanıltmaya çalıştıkları tespit edildi.
SAHTE ZEYTİNYAĞI VE TEREYAĞI
Bakanlık, zeytinyağı ve tereyağı ile ilgili yapılan sahtekarlıklara dikkat çekti. Doğal sızma zeytinyağı etiketli birçok ürünün içinde tohum yağı bulunduğu ifade edildi. Hileli zeytinyağı markaları arasında ise şunlar yer alıyor:
Ayvalık Safir – Naturel sızma zeytinyağına tohum yağları eklenmiştir.
Edremit Hasat – Naturel sızma zeytinyağına tohum yağları eklenmiştir.
Körfez Altınova – Naturel sızma zeytinyağına tohum yağları eklenmiştir.
Tereyağları içinde ise Has Gıda ve Emirbey gibi firmalarda süt yağı haricinde bitkisel yağlara rastlandığı bildirilmektedir.
ET ÜRÜNLERİNDE MİDE BULANDIRAN BULGULAR
Baharat sektöründe, bazı markaların ürünlerine izinsiz kimyasal maddeler eklediği belirlenmiştir. Sumak üreticisi Yalçınkaya Biber Sanayi İthalat İhracat Ticaret Limited Şirketi ve Naneci Davut'un ürünlerinde izinsiz boya tespit edilmiştir. Peynir ve et ürünlerinde de sahtecilik yapıldığı, Halilağa Süt Ürünleri'nin çeşnili eritme peynirinde natamisin adlı zararlı bir bileşene rastlandığı bildirilmektedir. Ayrıca, Adana’daki 01 Et & Tavuk ve Adaklık Dünyası ile Adana Sofrası Kebap Şırdan gibi restoranlarda dana kuzu et karışımına tek tırnaklı hayvan eti katıldığı ortaya çıkmıştır.