Bazı gıdaların buzdolabında saklanmasının yanlışı konusunda bilgi sahibi misiniz? Pek çok insan, yiyeceklerin tazeliğini korumak amacıyla buzdolabını kullanırken, bazı besinler için bu uygulama, besin değerlerinin kaybolmasına neden olabilmektedir. İşte buzdolabında saklanmaması gereken ve doğru şekilde muhafaza edildiğinde çok daha uzun ömürlü olan o gıdalar…
DOMATESİN HÜCRE YAPISINI OLUMSUZ ETKİLİYOR
Genellikle domateslerini buzdolabına koyan birçok kişi, uzmanların bu durumun yanlış olduğunu vurguladığını bilmemektedir. Soğuk hava, domateslerin olgunlaşma sürecini sekteye uğratarak tam lezzetine ulaşmalarını engeller. Bununla birlikte, soğuk ortam domatesin hücre yapısını bozarak unlu bir dokuya dönüşmesine neden olmaktadır. Domateslerin en iyi şartlarda korunması için, onları güneş ışığını almayan, oda sıcaklığındaki bir yerde saklamak daha doğru olacaktır.
PATATES HIZLA ŞEKERE DÖNÜŞÜYOR
Patateslerin de buzdolabında muhafaza edilmesi doğru değildir. Soğuk hava, patateslerdeki nişastanın hızlı bir şekilde şekere dönüşmesine sebep olur, bu da patateslerin beklenmedik bir biçimde tatlanmasına yol açar. Patatesleri saklamak için ideal yöntem, güneş ışığından uzak, serin ve karanlık bir alan bulmaktır; dolap içleri veya kiler gibi mekanlar oldukça uygundur.
HIZLA KÜFLENMEYE BAŞLIYOR
Soğan ve sarımsak da buzdolabında muhafaza edilmemesi gereken besinler arasında yer almaktadır. Soğanlar, soğuk ortamda yumuşayıp küflenmeye yatkın hale gelirken, sarımsak filizlenip küflenebilmektedir. Bu nedenle, soğan ve sarımsakları serin, kuru ve karanlık bir yere koymak daha sağlıklıdır.
EKMEK HIZLA BAYATLIYOR
Pek çok kişi, ekmeğin buzdolabında tazeliğini koruyacağını düşünmektedir fakat bu alışkanlık da doğru bir seçenek değildir. Buzdolabındaki soğuk hava, ekmeğin nişastasının kristalleşmesine neden olarak, ekmeğin hızla sertleşmesine ve bayatlamasına yol açar. Ekmeği taze tutmak için oda sıcaklığında saklamak ya da uzun süre dayanmasını istiyorsanız dondurmak en uygun yoldur.